Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

PIECZONKA Z BOCZKIEM.


Znakomite i proste danie z Beskidu Śląskiego. Polecamy np. na kolację.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Składniki:
2 kg ziemniaków, 0,5 kg wędzonego boczku, 0,5 kg kiełbasy, 4 cebule, smalec, liście białej kapusty.

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki.
Boczek i kiełbasę pokrajać w plasterki. Cebulę drobno pokroić.
Garnek żeliwny albo brytfannę wysmarować smalcem. Dół wyłożyć liśćmi z kapusty, następnie warstwami boczek, cebulę, kiełbasę i ziemniaki.
Warstwy ziemniaków przyprawić solą, pieprzem, ziołami. Kolejność warstw powtórzyć przynajmniej trzy razy, kończąc ziemniakami.
Powierzchnię przykryć liśćmi kapusty.
Przykryć pokrywką i piec w rozżarzonym popiele ogniskowym około 1,5 godziny, lub w piekarniku około 1 godziny.



Adam Władyka - Cieszyn
strona domowa autora

 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017