Warzywa (3 marchwie, 1 pietruszka) pokroić w plasterki i obgotować w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedzić i przestudzić.
Blachę lub naczynie żaroodporne posmarować masłem lub olejem i obsypać bułką tartą.
Ułożyć plastry gruli, a na nich cienkie plastry wędzonego boczku (może być chude podgardle), obsypać startym oscypkiem lub żółtym serem (nie żałować).
Warzywa zmieszać z zeszkloną cebulą i dwoma ząbkami usiekanego czosnku.
Doprawić szczyptą pieprzu i soli. Ułożyć na podkładzie z gruli.
Ozdobić plastrami boczku lub gotowanej szynki, posypać tartym oscypkiem lub serem żółtym, szczyptą tymianku, kminku i pieprzu.
Włożyć do gorącego piekarnika i zapiekać przez 30-45 minut.
Po rozłożeniu na talerze, posypać usiekaną drobno natką pietruszki. Do popicia podawać gorącą herbatę z cytryną.
(Podhale)
|