Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

GRULE ZAPIEKANE Z BOCZKIEM I WARZYWAMI.


Całe grule gotować w osolonej wodzie. Nie rozgotować, ale złapać je tak, by dały się pokroić w plastry grube na palec.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Warzywa (3 marchwie, 1 pietruszka) pokroić w plasterki i obgotować w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut.  Odcedzić i przestudzić.
 
Blachę lub naczynie żaroodporne posmarować masłem lub olejem i obsypać bułką tartą.
Ułożyć plastry gruli, a na nich  cienkie plastry wędzonego boczku (może być chude podgardle), obsypać startym oscypkiem lub żółtym serem (nie żałować).

Warzywa zmieszać z zeszkloną cebulą i dwoma ząbkami usiekanego czosnku.
Doprawić  szczyptą pieprzu i soli. Ułożyć na podkładzie z gruli.
Ozdobić plastrami boczku lub gotowanej szynki, posypać tartym oscypkiem lub serem żółtym, szczyptą tymianku, kminku i pieprzu.
Włożyć do gorącego piekarnika i zapiekać przez 30-45 minut.
 
Po rozłożeniu na talerze, posypać usiekaną drobno natką pietruszki. Do popicia podawać gorącą herbatę z cytryną.
 
(Podhale)

 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017