Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

GRULE ZAPIEKANE.


Podawane na gorąco z masą serowo-śmietanową.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Grule (ziemniaki) - około kilograma (najlepiej w miarę duże i płaskie) dokładnie umyć, przepołowić i naciąć wzdłuż.
Blachę lub naczynie żaroodporne nasmarować olejem ułożyć grule i lekko posolić oraz skropić olejem.
Wstawić na 40 min do gorącego piekarnika.

Na tarle zetrzeć pół dużego oscypka (może być też twardy ser żółty), dodać pokruszony w palcach tymianek (jeszcze lepiej - świeży, posiekany) i rozmieszać ze szklanką prawdziwej kwaśnej śmietany.

Grule zalać masą serowo-śmietanową i posypać kminkiem.
Zapiec jeszcze przez około 5-7 minut.
 
Podawać na gorąco.
 
(Podhale)
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017