Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Napoje i kompoty

HERBATA.

 


          
Ach, póki ciebie,

          ciebie nam pić -
          póty jak w niebie,
          jak w niebie nam żyć?,
          herbatko! -
          herbatko! -
          ach!  

                    (J. Przybora )

 
 Zobacz więcej ... 

NAPOJE MIĘTOWE.

 
 
Napary z liści mięty stosuje się w zaburzeniach trawiennych (bóle brzucha, wzdęcia, nieżyty pokarmowe, brak łaknienia i stany skurczowe przewodu pokarmowego).
Napary miętowe oraz herbatki ziołowe i owocowe z  dodatkiem mięty działają orzeźwiająco.
 
 Zobacz więcej ... 

NAPOJE Z KWIATU CZARNEGO BZU.

 


Kwiat czarnego bzu należy zbierać w  pełnym rozkwicie, ścinając całe kwiatostany.
Suszy się je rozwieszone na sznurkach, a po wysuszeniu oddziela od szypułek i przechowuje w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Najczęściej sporządza się z nich odwary i napary stosowane m.in. przy przeziębieniach, kaszlu, katarze, zaflegmieniu płuc.
Działają moczopędnie, uszczelniają ścianki naczyń włoskowatych, zapobiegając ich nadmiernej kruchości.
Pomagają też w leczeniu astmy i reumatyzmu, oraz dolegliwościach oczu i nerek.

 
 Zobacz więcej ... 

SOK Z KWIATÓW CZARNEGO BZU.

 


Znakomity, szczególnie na upalne dni w połączeniu z wodą źródlaną lub mineralną.
Wskazany do stosowania przy przeziębieniach.
Bardzo przydatny do sporządzania napojów alkoholowych.
 
 Zobacz więcej ... 

SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU.

 

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest jednym z podstawowych środków w medycynie ludowej stosowanych jako antidotum na przeziębienia - podobnie jak herbatka lipowa lub sok malinowy.
Stanowi też aromatyczny dodatek do herbaty, zimnych napojów, deserów, jogurtów oraz serków naturalnych.
Jest  wyśmienity z wodą mineralną.
Rozcieńczony syrop można dodać również do aromatyzowania alkoholu.
 
 Zobacz więcej ... 

NAPOJE Z MELISY.

 

Melisa lekarska ma bardzo ładny cytrynowy zapach, przy czym najbardziej intensywny do czasu kwitnienia. Można przygotowywać z niej znakomite herbatki i inne napoje bezalkoholowe
Może być także wykorzystywana jako  dodatek do sałatek owocowych, galaretek, kremów.
Jeżeli używamy świeżych listków melisy musimy pamiętać, że są one bardzo delikatne.
Należy je siekać ostrożnie ostrym nożem, bo zgniecione tracą dużo olejku lotnego, który stanowi ich wartość.
 
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017