Syrop z kwiatów czarnego bzu – przygotowanie i ciekawostki

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu jest niezwykle prosty i szybki. Tutaj poznasz przepis na to niezwykłe remedium i dowiesz się kilku ciekawostek z nim związanych!

Nie bez powodu bez czarny zwany jest również lekarskim. Posiada on mnóstwo właściwości prozdrowotnych, z czego korzystano już od najdawniejszych lat przyrządzając syropy, soki, dżemy, a nawet wino z kwiatów i owoców bzu. Dodatkowym plusem są walory ozdobne tej rośliny.  Spożywanie syropu z owoców bzu nie tylko leczy, usuwa toksyny z organizmu, ale i wspomaga odchudzanie. Obecnie bez czarny wykorzystuje się także w przemyśle kosmetycznym – stanowi dodatek do kremów i wykazuje działanie zmiękczające naskórek oraz rozjaśniające przebarwienia.

Bez czarny – od wieków znany na całym świecie

Bez czarny posiada bardzo bogatą historię – znany był już w starożytności. Hipokrates bez nazywał „całą apteczką”, ze względu na szerokie zastosowanie rośliny w medycynie. Egipcjanie stosowali go głównie na oparzenia. Dla Indian bez stanowił środek na przeziębienie. Prasłowianie dodatkowo wierzyli, że przebywanie dzieci pod krzewem bzu czarnego uchroni je od choroby. Rzymianie wykorzystywali kwiat bzu czarnego w obrzędach pogrzebowych, a wśród chrześcijan krążyła legenda, że z drewna bzu wykonano krzyż dla Jezusa lub, że na krzewie bzu powiesił się Judasz.

Syrop z kwiatów bzu czarnego – niezwykłe działanie

Stosowanie syropu z kwiatu czarnego bzu łagodzi infekcje, ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Przez wysoką zawartość witamin, syrop wzmacnia działanie układu odpornościowego, ponadto ma działanie napotne i przeciwbólowe. Pomaga przy problemach z gardłem, jamą ustną, migrenach, a nawet w chorobach układu moczowego i chorobach reumatycznych.

Syrop z kwiatów czarnego bzu to doskonałe remedium w przypadku bólu mięśni i stawów.

Syrop z kwiatu czarnego bzu ma również potwierdzone działanie antynowotworowe, ze względu na właściwości antyoksydacyjne – substancje zawarte w liściach i owocach niwelują wolne rodniki, które sprzyjają rozwojowi komórek nowotworowych.

Syrop z kwiatów bzu czarnego – przepis

Jak zbierać kwiaty bzu czarnego

Kwiaty czarnego bzu należy zbierać z miejsc oddalonych od ulicy, aby nie zawierały żadnych zanieczyszczeń. Najlepszy czas na zbiory to koniec maja i początek czerwca, w słoneczne i ciepłe dni. Należy zbierać je ostrożnie, najlepiej delikatnie odcinając gałązki, tak aby nie straciły pyłku, który się na nich znajduje. To właśnie pyłek jest źródłem niepowtarzalnego smaku i zapachu. Kwiatów nie należy też myć, bo inaczej pyłek wypłukałby się. Aby pozbyć się ewentualnych muszek lub innych małych owadów, które mogą ukrywać się w roślinie, należy zebrane gałązki odstawić na chwilę na zewnątrz – wszystkie żyjątka powinny w tym czasie opuścić kwiaty.

Kwiaty bzu czarnego należy odcinać jak najbliżej gałązki, aby syrop później nie był gorzki.

Syrop z kwiatów czarnego bzu bez cukru

Składniki:
25 baldachów czarnego bzu
800 ml wody
350 g ksylitolu
1 cytryna

Zagotować wodę z ksylitolem, dodać sok z cytryny i pokrojoną skórę.

Tak przygotowanym syropem zalać kwiaty umieszczone w naczyniu. Następnie przykryć całość i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni. Po upływie tego czasu należy odcedzić syrop i przelać do mniejszych słoików lub buteleczek, a następnie zapasteryzować, aby syrop z kwiatów bzu czarnego nie zepsuł się.

Syrop z kwiatów czarnego bzu z miodem

  • Składniki:
    50 – 60 baldachów czarnego bzu
    1 l wody
    1 l miodu
    4 cytryny
  1. Zagotować wodę i zalać nią umieszczone w naczyniu kwiaty bzu czarnego. Przykryć naczynie gazą i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
  2. Po upływie tego czasu odcedzić syrop i przelać do garnka.
  3. Następnie do syropu dodać miód, zagotować, a na koniec dodać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
  4. Należy pamiętać, aby nie gotować syropu z miodem zbyt długo, ponieważ miód poddany na działanie wysokiej temperatury traci swoje drogocenne właściwości zdrowotne.
  5. Gorący syrop przelać do słoików lub butelek. Zapasteryzować i przechowywać w chłodnym miejscu.
  6. Do tak przygotowanego syropu można również dodać około 200 ml spirytusu – wówczas pasteryzacja nie jest konieczna.

Syrop z kwiatów czarnego bzu – jak stosować

Syrop z kwiatów czarnego bzu stanowi doskonały środek na grypę i przeziębienie, a dodatkowo obniża ciśnienie krwi i łagodzi ból.

W okresie choroby dzieci powinny przyjmować 5-10 ml syropu z czarnego bzu, 3-4 razy dziennie, przez około 5 dni.

W przypadku choroby u dorosłych zaleca się podawanie około 15 ml syropu z czarnego bzu 3-4 razy dziennie.

Nie jest wskazane przyjmowanie dużych, jednorazowych dawek syropu ze względu na jego mocne działanie.

 

Syrop z kwiatów czarnego bzu można również stosować na co dzień, nie tylko w okresie choroby. Można wówczas dodawać go do koktajli lub herbaty. Doskonale sprawdzi się w upalne dni jako dodatek do lemoniady.

Syrop z kwiatów czarnego bzu – ciekawostki

W średniowiecznej Europie kobiety stosowały sok z bzu czarnego, jako środek barwiący na ciemno ich pierwsze siwe włosy.

Dawniej istniała legenda, że bez czarny to roślina magiczna – zabronionym było niszczenie krzewów bzu. Za taki czyn groziła surowa kara, bowiem wierzono, że bezczeszczenie krzewu sprowadzi na ludność nieszczęście.

Tak naprawdę kwiaty i owoce bzu są trujące – obróbka termiczna niweluje toksyczne działanie na organizm.

 

 

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *