Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

SOK Z KWIATÓW CZARNEGO BZU.



Znakomity, szczególnie na upalne dni w połączeniu z wodą źródlaną lub mineralną.
Wskazany do stosowania przy przeziębieniach.
Bardzo przydatny do sporządzania napojów alkoholowych.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Wykonanie:
Zagotować 4 litry wody. Wsypać 4 kg cukru i starannie wymieszać.
Po przestygnięciu syropu cukrowego, wrzucić plasterki z 7 cytryn, razem ze skórkami (uprzednio starannie umytych), a następnie 17 dorodnych baldachimów czarnego bzu (jeśli baldachy są małe należy dać ich więcej, większa ilość dużych baldachów da intensywniejszy smak soku). Dodajemy także 7 gramów  kwasku cytrynowego.

Tak przygotowany sok odstawiamy na dwie doby w chłodne i ciemne miejsce. Od czasu do czasu należy przemieszać baldachimy.
Po dwóch dobach sok należy zlać do butelek (słoików).
Nie pasteryzować.
Przechowywać w zimnej piwnicy lub lodówce.

                    

Przepis na sok z czarnego bzu oraz kwiaty czarnego bzu, dyni lub akcji w cieście naleśnikowym podaje Zofia Bodak z Ropicy Górnej k/Gorlic (MP3).



SOK Z KWIATÓW CZARNEGO BZU.
(przepis Andrzeja Mikołajewicza)


Składniki:
50 baldachów kwiatu czarnego bzu, 1 opakowanie kwasku cytrynowego, 3 cytryny, 2,5 litra wody, 2 kg cukru.

Wykonanie:
Kwiaty bzu włożyć do garnka, przełożyć plasterkami cytryny. Wodę zagotować, wymieszać z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Zalać syropem bez i zostawić na 3 - 4 dni w chłodnym miejscu.
Odcedzić i przelać do szklanych butelek.


Tekst:
Leszek Horwath i Andrzej Mikołajewicz
Foto i nagranie: Leszek Horwath
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017