Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Potrawy z ryb


Redaguje
Beata Romejko
Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
pytania@potrawyregionalne.pl

BABKA RYBNO-ZIEMNIACZANA.

 

Składniki:
1 kg zmielonej ryby, 1/2kg startych ziemniaków(odciśniętych), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, majeranek, tymianek (dużo tych ziół), czosnek, jajko.

 
 
 Zobacz więcej ... 

CANNELLONI NADZIEWANE FARSZEM Z RYB.

 

Składniki: dorsz,słonina, jajko, cebula, czosnek, sól i pieprz, grzyby świeże albo suszone, makaron cannelloni, 1 kg pomidorów, łyżka bazylii, pieprz ziołowy, sproszkowana papryka ostra albo słodka, cukier, starty żółty ser.

 
 
 Zobacz więcej ... 

FLACZKI Z KARPIA.

 


Składniki: 1,5 kg karpia,warzywa: marchewka, pietruszka, biała część pora, seler, mała cebula, przyprawy, 10 ziaren angielskiego ziela, liść laurowy, gałka muszkatołowa, majeranek, łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżeczka soli, dwie łyżki mąki, olej.
 

 
 Zobacz więcej ... 

GOŁĄBKI Z ŁOSOSIEM.

 

Składniki: łosoś, grubo zmielony, marchew, pietruszka, seler, ryż, sparzone liście kapusty, cebula, sól i pieprz.

 
 
 Zobacz więcej ... 

GULASZ ŚLEDZIOWY.

 


Składniki: 70 dag filetów, włoszcyzna, 2 cebule, 15 dag pieczarek, 4 łyżki oleju, pół szklanki śmietany, łyżka mąki, łyżeczka majeranku, ćwierć łyżeczki imbiru, szczypta gałki, 2 łyżki natki pietruszki, sól pieprz.

 

 
 Zobacz więcej ... 

KARP PO ZATORSKU.

 


Tradycyjny przepis z Koła Gospodyń Wiejskich w Zatorze-Bugaju.

 
 Zobacz więcej ... 

KARP WĘDZONY PO ZATORSKU.

 

Przepis udostępniony przez Zatorskie Towarzystwo Wędkarskie, które od kilku lat promuje ten sposób przyrządzania karpia.
Tajemnica smaku wędzonego karpia tkwi nie tylko w sposobie wędzenia, ale przede wszystkim w uchwyceniu właściwej proporcji składników mieszanki przyprawowej, w której ryba leżakuje dwie doby.
Traktujemy ten przepis jako swoiste wyzwanie dla internautów posiadających własne, przydomowe wędzarnie. Warto spróbować!
 
 Zobacz więcej ... 

KAWIOR Z IKRY ŁOSOSIA.

 


Dla smakoszy...wyśmienite!

 
 Zobacz więcej ... 

KOTLETY MIELONE Z DORSZA LUB INNYCH RYB.

 


Składniki: dorsz...

 
 Zobacz więcej ... 

KOTLETY MIELONE Z DORSZA.

 


Postne, smaczne i syte.

 
 Zobacz więcej ... 

PASTA Z IKRY ŚLEDZIOWEJ.

 


Skłdniki: 15 dag ikry ze śledzia solonego, 2 małe cebule, 150 ml oliwy z oliwek, 2 cytryny, garść zielonych oliwek, 1 sucha bułka do namoczenia,sól, pieprz.

 

 
 Zobacz więcej ... 

PASZTET Z WĄTROBY DORSZA.

 


Składniki: 1 kg świeżejwątroby z dorsza, majeranek, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, maggi.
 

 
 Zobacz więcej ... 

PIECZONE PSTRĄGI Z MELISĄ.

 

Melisa ma bardzo ładny cytrynowy zapach, przy czym najbardziej intensywny do czasu kwitnienia.
Można wykorzystywać ją także jako do ryb.
Jeżeli używamy świeżych listków melisy musimy pamiętać, że są one bardzo delikatne. Należy je siekać ostrożnie ostrym nożem, bo zgniecione tracą dużo olejku lotnego, który stanowi ich wartość.
Polecamy pieczone pstrągi z melisą.
 
 Zobacz więcej ... 

PIEROŻKI Z DORSZEM LUB INNĄ RYBĄ.

 


Składniki: mielona ryba...

 
 Zobacz więcej ... 

PSTRĄGI PO ŁABOWSKU.

 

Przepisy na pstrągi udostępnione nam przez Filipa Kądziołkę, prowadzącego gospodarstwo rybackie w  Łabowej k/Krynicy warte są wypróbowania, bo smak tego co przygotowuje pan Filip (rybak z cenzusem Akademii Rolniczej) jest doprawdy niezapomniany.

Wędzenie ryb jest wielką sztuką, wymaga sporego doświadczenia kulinarnego (wędzarniczego), więc przepis podajemy dla zaawansowanych kucharzy-hobbystów.
Ale pstrąg smażony i pstrąg w śmietanie…
 
 Zobacz więcej ... 

PULPETY Z RYBY W SOSIE.

 


Składniki: kilka gatunków ryb...

 
 Zobacz więcej ... 

ROLADKI Z DORSZA W SOSIE POMIDOROWO-CEBULOWYM.

 


Składniki: filety z dorsza...

 
 Zobacz więcej ... 

ROLMOPSY ZE ŚLEDZIA.

 


Składniki: 4 matiasy...

 
 Zobacz więcej ... 

RULONIKI Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA Z BRYNDZĄ.

 


Doskonałe jako przystawka na każdym przyjęciu.

 
 Zobacz więcej ... 

RYBA NA POSTNE DNI.

 

Znakomita na gorąco i na zimno. Nazywamy ją w redakcji „rybą po grecku”, ale to... litentia poetica.
Składniki:
1 kg ryby (najlepiej filety - w tym przypadku była to miruna ze skórą), 1 kg cebuli, pasta pomidorowa, sól i pieprz do smaku; do panierki: nieco mąki 1 rozbełtane jajko, bułka tarta; kilka łyżek oleju do smażenia.

Wykonanie - krok po kroku - przedstawiamy w dalszej części materiału...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017