 |
|
|
Potrawy z ryb | 
Redaguje
Beata Romejko
|
|
Składniki:
1 kg zmielonej ryby, 1/2kg startych ziemniaków(odciśniętych), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, majeranek, tymianek (dużo tych ziół), czosnek, jajko.
| | |
| |
Składniki: dorsz,słonina, jajko, cebula, czosnek, sól i pieprz, grzyby świeże albo suszone, makaron cannelloni, 1 kg pomidorów, łyżka bazylii, pieprz ziołowy, sproszkowana papryka ostra albo słodka, cukier, starty żółty ser.
| | |
| |
Składniki: 1,5 kg karpia,warzywa: marchewka, pietruszka, biała część pora, seler, mała cebula, przyprawy, 10 ziaren angielskiego ziela, liść laurowy, gałka muszkatołowa, majeranek, łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżeczka soli, dwie łyżki mąki, olej.
| | |
| |
Składniki: łosoś, grubo zmielony, marchew, pietruszka, seler, ryż, sparzone liście kapusty, cebula, sól i pieprz.
| | |
| |
Składniki: 70 dag filetów, włoszcyzna, 2 cebule, 15 dag pieczarek, 4 łyżki oleju, pół szklanki śmietany, łyżka mąki, łyżeczka majeranku, ćwierć łyżeczki imbiru, szczypta gałki, 2 łyżki natki pietruszki, sól pieprz.
| | |
| |
Tradycyjny przepis z Koła Gospodyń Wiejskich w Zatorze-Bugaju.
| | |
| |

Przepis udostępniony przez Zatorskie Towarzystwo Wędkarskie, które od kilku lat promuje ten sposób przyrządzania karpia.
Tajemnica smaku wędzonego karpia tkwi nie tylko w sposobie wędzenia, ale przede wszystkim w uchwyceniu właściwej proporcji składników mieszanki przyprawowej, w której ryba leżakuje dwie doby.
Traktujemy ten przepis jako swoiste wyzwanie dla internautów posiadających własne, przydomowe wędzarnie. Warto spróbować! | | |
| |
Dla smakoszy...wyśmienite!
| | |
| |
Składniki: dorsz...
| | |
| |
Postne, smaczne i syte.
| | |
| |
Skłdniki: 15 dag ikry ze śledzia solonego, 2 małe cebule, 150 ml oliwy z oliwek, 2 cytryny, garść zielonych oliwek, 1 sucha bułka do namoczenia,sól, pieprz.
| | |
| |
Składniki: 1 kg świeżejwątroby z dorsza, majeranek, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, maggi.
| | |
| |

Melisa ma bardzo ładny cytrynowy zapach, przy czym najbardziej intensywny do czasu kwitnienia.
Można wykorzystywać ją także jako do ryb.
Jeżeli używamy świeżych listków melisy musimy pamiętać, że są one bardzo delikatne. Należy je siekać ostrożnie ostrym nożem, bo zgniecione tracą dużo olejku lotnego, który stanowi ich wartość.
Polecamy pieczone pstrągi z melisą. | | |
| |
Składniki: mielona ryba...
| | |
| |
Przepisy na pstrągi udostępnione nam przez Filipa Kądziołkę, prowadzącego gospodarstwo rybackie w Łabowej k/Krynicy warte są wypróbowania, bo smak tego co przygotowuje pan Filip (rybak z cenzusem Akademii Rolniczej) jest doprawdy niezapomniany.
Wędzenie ryb jest wielką sztuką, wymaga sporego doświadczenia kulinarnego (wędzarniczego), więc przepis podajemy dla zaawansowanych kucharzy-hobbystów.
Ale pstrąg smażony i pstrąg w śmietanie…
| | |
| |
Składniki: kilka gatunków ryb...
| | |
| |
Składniki: filety z dorsza...
| | |
| |
Składniki: 4 matiasy...
| | |
| |
Doskonałe jako przystawka na każdym przyjęciu.
| | |
| |
 Znakomita na gorąco i na zimno. Nazywamy ją w redakcji „rybą po grecku”, ale to... l itentia poetica.
Składniki:
1 kg ryby (najlepiej filety - w tym przypadku była to miruna ze skórą), 1 kg cebuli, pasta pomidorowa, sól i pieprz do smaku; do panierki: nieco mąki 1 rozbełtane jajko, bułka tarta; kilka łyżek oleju do smażenia.
Wykonanie - krok po kroku - przedstawiamy w dalszej części materiału... | | |
| |
|
|
|