Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

PIECZONE PSTRĄGI Z MELISĄ.


Melisa ma bardzo ładny cytrynowy zapach, przy czym najbardziej intensywny do czasu kwitnienia.
Można wykorzystywać ją także jako do ryb.
Jeżeli używamy świeżych listków melisy musimy pamiętać, że są one bardzo delikatne. Należy je siekać ostrożnie ostrym nożem, bo zgniecione tracą dużo olejku lotnego, który stanowi ich wartość.
Polecamy pieczone pstrągi z melisą.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Składniki:
 
4 pstrągi, 1 łyżka soku z cytryny, 0,10 kg masła, 2 łyżki drobno posiekanych listków melisy
1 łyżka oleju, sól, pieprz do smaku.
 
Wykonanie;
Masło utrzeć ze szczyptą soli, łyżeczką soku z cytryny i melisą, następnie wstawić do lodówki na 2 godziny.
Sprawione i osuszone ryby skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Do każdej ryby włożyć kawałek masła i gałązkę melisy. Ułożyć pstrągi na blasze wysmarowanej olejem, upiec w piekarniku lub na grillu. Podawać z ziemniakami, sosem melisowym i sałatą.


Tekst i foto:
Andrzej Mikołajewicz - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2007. All rights reserved.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017