Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

JASKÓŁCZE GNIAZDA NA SAŁATCE Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO.


Jaskółcze gniazda obok mielonych kotletów (karbinadel) w wersji z mięsa mielonego były sporządzane w średnio zamożnych śląskich rodzinach jako dania codzienne, a na święta oprócz rolad podawano wersję zawiniętą w płaty wołowiny.
Potrawa zaprezentowana podczas Festiwalu Kuchni Śląskiej „Śląskie Smaki”przez Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego z Wodzisławia Śląskiego.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Składniki:
300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 1 jajo, 8 jaj gotowanych (mogą być przepiórcze lub perliczki), cebula, 1 ząbek czosnku, pół bułki czerstwej, 250 ml mleka, bułka tarta, olej lub smalec do smażenia, czosnek niedźwiedzi, 150 g mieszanki sałat, 8 pomidorów, oliwa, cytryna, pietruszka natka, sól, pieprz - do smaku.

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, mielemy mięso, dodajemy smażoną cebulę, surowe jajo, namoczoną w mleku bułkę, siekaną pietruszkę i czosnek. Wyrabiamy masę mięsną, formujemy z niej małe kulki (do środka wkładamy ugotowane jajo) i obtaczamy bułką tartą. Smażymy w tłuszczu na złoty kolor. Przygotowujemy sałatkę z szatkowanych liści czosnku niedźwiedziego i sałat. Wszystko skrapiamy zaprawą z oliwy z przyprawami.

Podanie:
Jaskółcze gniazda kroimy na połówki, tak aby widoczne było jajo, i układamy na sałatce tworzącej ptasie gniazdo, dekorujemy pomidorkami i liśćmi czosnku niedźwiedziego.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017