Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

PÓŁGĘSEK NA KWAŚNICY.

Potrawa z Beskidu Śląskiego. Ślinka już cieknie, ale im dalej, tym ciekawiej...

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

 
Składniki:
półgęsek wędzony, duża cebula, pęczek włoszczyzny, 3 ząbki czosnku, sól, owoc jałowca, pieprz, liść laurowy, tymianek lub imbir, 1 szklanka kwaśnicy.

Wykonanie:
Półgęsek podzielić na dwie części, włożyć do 1,5 l gotującej się wody i gotować przez godzinę.
Rozdrobnioną cebulę i włoszczyznę dodać wraz z 3 ząbkami czosnku do gotującego się mięsa. Przyprawić solą i roztartymi owocami jałowca.
Gotować jeszcze godzinę aż mięso będzie zupełnie miękkie.

Można do smaku dodać pieprzu, liścia laurowego, tymianku, lub imbiru.
Pod koniec gotowania wlać szklankę kwasu z kapusty i ostro zagotować.

Najlepiej przygotować na 2-3 dni przed spożyciem.

 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017