Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

BIGOS TRADYCYJNY.


Oczywiście ze śliwkami wędzonymi, bo przepis pochodzi z Sechnej, z której pochodzą słynne suski sechneńskie.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Składniki:
2 kg kapusty kiszonej, 1 kg resztek pieczeni w różnych gatunkach mięs wraz z sosami, 1 kg kiełbasy, 1 kg boczku, 2 cebule, kilka śliwek suszonych lub 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, łyżka a mąki, sól, pieprz, kminek, liść laurowy.
 
Wykonanie:
Kawałki pieczeni pokroić i gotować z kiszoną kapustą do miękkości.
Osobno przysmażyć pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę.
Dodać do ugotowanej kapusty przez chwilę razem dusić.
Śliwki namoczyć i ugotować, wyjąć z wywaru (można go dodać do kompotu), oddzielić pestki, pokroić i dodać do kapusty.
Zamiast śliwek można dodać przecier pomidorowy, ale nie powinno się łączyć w bigosie przecieru i śliwek.
Bigos podprawić mąką, przyprawami i przez chwilę gotować na małym ogniu.

Bigos najlepiej przygotować dzień przed podaniemj, aby nabrał smaku.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017