Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DYNIOWE PRZYSMAKI' 2010.


Poniżej prezentujemy przepisy na potrawy nagrodzone przez jurorów VII wrocławskiego „Święta Dyni” i zachęcamy do ich wykorzystania.
Pamiętajmy, że dynia jest prawdziwą kopalnią witamin i minerałów, które doskonale wpływają na nasze zdrowie. Jest przy tym pyszna i niskokaloryczna. Warto zatem, by jak najczęściej gościła na naszych stołach.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
PARFAIT DYNIOWE.

Składniki:
30 dag dyni, 25 dag śmietany kremówki, 10 dag miodu, 1-2 laski wanilii, 5 dag ciasteczek migdałowych (amaretti)
 
Wykonanie:
Dynię pokroić w kostkę. Laskę wanilii przekroić, wyskrobać miąższ. Dynię gotować z niewielką ilością śmietany oraz laską i miąższem wanilii do miękkości. Wanilię wyjąć, dodać miód i ciągle mieszając, rozpuścić.
Masę zmiksować i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, ciasteczka pokruszyć, wszystko wymieszać z ostudzonym musem z dyni. Formę wyłożyć folią aluminiową, wlać masę, wstawić na 4 godziny do zamrażarki.

Mateusz Maik, ZSG we Wrocławiu.


POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z POTRAWKĄ Z DYNI.

Składniki:
* potrawka z dyni: 1 kg dyni, 25 dag cebuli, 2 łyżki masła, 3 łyżki soku z cytryny, 125 ml maślanki, 125 ml śmietany, do smaku: sol, pieprz, anyż;
* polędwiczki: 27 dag polędwiczek wieprzowych, parmezan, bułka tarta, natka pietruszki, mąka, 1 jajko, czerwona słodka papryka, sól, pieprz, olej.
 
Wykonanie:
Cebule obrać, pokroić w półksiężyce i zeszklić na maśle. Dodać dynię pokrojoną w kostkę i smażyć 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem, anyżem i sokiem z cytryny. Dolać maślankę, gotować, aż do zmniejszenia objętości (odparować). Na koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku.
 
Polędwiczki umyć, oczyścić z błon, pokroić na kawałki jednakowej wielkości. Kawałki mięsa włożyć do marynaty przygotowanej z oleju, soli, pieprzu i papryki. Odstawić na kilka godzin. Z bułki, parmezanu i natki pietruszki przygotować panierkę. Panierowane polędwiczki smażyć na pozostałym oleju.

Sebastian Zarzeczny, ZSG we Wrocławiu.


RACUSZKI Z DYNI I CUKINI
(podane z greckim jogurtem i czerwonym kawiorem oraz kiełkami).
 
Składniki:
70 dag obranej i oczyszczonej dyni, 20 dag oczyszczonej z nasion cukinii, 2 jajka, 10 dag mąki pszennej, kilka gałązek świeżego koperku, 2 ząbki czosnku, olej słonecznikowy do smażenia, 25 dag jogurtu greckiego, 50 g kiełków groszku szparagowego, 1 cytryna, sól, pieprz
 
Wykonanie:
Dynię i cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, oprószyć solą, chwilę odczekać, a następnie odcisnąć zbędną wodę. Dodać jajka, mąkę oraz posiekany czosnek i koperek. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i doprawić do smaku. Na gorącej oliwie usmażyć okrągłe racuszki, a następnie ułożyć je na talerzach i podawać z kiełkami, greckim jogurtem, czerwonym kawiorem i cząstkami cytryny.

Dominika Ogrodnik, ZSG we Wrocławiu.



Zebrała i opracowała: bj-k
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017