Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

KABACZKI LUB CUKINIE NADZIEWANE MIĘSEM Z POMIDORAMI


Składniki:
80–100 dag kabaczków lub cukinii...

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

...niezbyt grubych, rosół, 5 dag tłuszczu, 25 dag świeżych pomidorów, 10 dag śmietany, 2 czubate łyżeczki mąki, sól, zielony koperek, (mielona papryka).

Na nadzienie: 25 dag surowego mięsa mielonego (wieprzowe lub zmieszane z wołowym) lub tatara, 1 mała cebula, 1 mała bułeczka do namoczenia, 1 jajo, sól, pieprz.

Wykonanie:
Kabaczki lub cukinie umyć, obrać, pokroić na krążki o grubości ok. 6 cm i tak wydrążyć środek, aby powstało miejsce na nadzienie (nie można wydrążyć na wylot).
Następnie napełnić mięsem, przyrządzonym jak na kotlety mielone (do mięsa można dodać 1–2 łyżki na wpół ugotowanego na sypko ryżu), ustawić w szerokim, niskim rondlu, podlać niewielką ilością rosołu, dodać trochę tłuszczu (masło, smalec) i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu łącznie ok. 20–25 min.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na ósemki i dodać do na wpół miękkich kabaczków.
Następnie dodać śmietanę wymieszaną z mąką, sól, trochę sproszkowanej papryki, część posiekanego koperku i poddusić razem kilka minut, aby potrawa przeszła smakiem i zapachem dodatków.
Podawać posypaną koperkiem, z ziemniakami, ryżem lub kaszą na sypko.

 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017