Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DANIE JEDNOGARNKOWE Z DYNI.


Składniki:
60 dag  pomarańczowej dyni...

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

...1 cebula, 6 dag drobniutkiej fasolki, 6 dag suszonych śliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki masła, sól, duży pęczek koperku, szczypta cukru.

Wykonanie:
Fasolę namoczyć na 3–4 godziny, po czym ugotować.
Dynię opłukać, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w grubą kostkę.
W rondlu stopić tłuszcz, włożyć dynię skropioną sokiem z cytryny, dodać drobno posiekaną cebulę, doprawić solą.
Przykryć i dusić, podlewając wodą.
Następnie włożyć uprzednio namoczone śliwki bez pestek i w dalszym ciągu dusić.
Gdy wszystko będzie miękkie, wrzucić fasolkę, oprószyć solą i cukrem, zagotować.
Podawać potrawę posypaną zielonym koperkiem.

 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017