Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DYNIA ŻÓŁTA GOTOWANA.


Składniki:
50 dag dyni żółtej...

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

...1/4 szklanki mleka, sól, 4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki lub koperku, 1 ząbek czosnku, 2 dag tartej bułki, pieprz.

Wykonanie:
Dynię umyć, wykrajać odpowiednią cząstkę, oczyścić z luźnego miąższu z pestkami, obrać. Oczyszczoną dynię pokrajać, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli, mleka i posiekanego czosnku.
Ugotować do miękkości. Tartą bułkę zrumienić na suchej patelni.
Dynię odcedzić, wyłożyć na salaterkę, posypać tartą bułką i posiekaną pietruszką, oprószyć pieprzem.
Podawać jako dodatek do potraw z ryb i mięsa.

 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017