Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DYNIA Z KISZONYM OGÓRKIEM LUB POMIDOREM.


Osobne danie lub dodatek do obiadu.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Składniki:
50 dag dyni, 15 dag kiszonych ogórków lub pomidorów, 2 dag mąki pszennej, 4 dag masła, sól, cukier, posiekana natka pietruszki.

Wykonanie:
Umytą dynię obrać, wyciąć włóknistą tkankę z pestkami, a miękisz pokrajać w kostkę, zalać w rondlu 3–4 łyżkami wrzącej wody i rozgotować pod przykryciem.
Gdy dynia będzie miękka, dodać sól, cukier i obrane, pokrojone w kostkę kiszone ogórki lub pokrojone w plastry kiszone pomidory. Wymieszać, oprószyć mąką, chwilę poddusić, odstawić, dodać masło i natkę pietruszki.
Jest to doskonały dodatek do potraw mięsnych czy z makaronu lub jako samodzielne danie.

 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017