Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Zupy i polewki

ZALEWAJKA PAŁUCKA.

 




Moja, pałucka odmiana jednej z najpopularniejszych polskich zup, jadanych zapewne w każdym regionie...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZALEWAJKA RADOMSZCZAŃSKA.

 

„Czosnek, zakwas, szczyptę soli,
trochę pieprzu, jak kto woli.
Woda i ziemniaków kupa -

radomszczańska to jest zupa.
Dobra zwykła i kraszona

lub śmietaną ozdobiona.
Nie ma to jak zalewajka

- i do chleba i do jajka”.

W Radomsku zalewajka - wpisana na „Listę Produktów Tradycyjnych” w grudniu 2009 r. - jest tak uwielbiana i szanowana, że nawet piszą o niej fraszki, jak cytowana wyżej, autorstwa Katarzyny Oberskiej.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZUPA GROCHOWA ZE ŚLIWKAMI.

 

Składniki: 1kg grochu nie łuskanego...
 
 Zobacz więcej ... 

ZUPA PODKARPACKA.

 

Doskonała zupa przecierana z kluseczkami.
 
 Zobacz więcej ... 

ZUPA STAROPOLSKA.

 

Oryginalna zupa mięsno jarzynowa.
 
 Zobacz więcej ... 

ZUPA TRUSKAWKOWA.

 

Składniki:
2 szklanki wody, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki śmietany, 20 dkg świeżych truskawek, 0,5 łyżeczki, mąki ziemniaczanej, makaron domowy wstążki lub nitki, listki mięty lub melisy do dekoracji.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZUPY Z DYNI.

 


Tradycyjnie, po śląsku, na osto, na kwaśno... -  22 oryginalne przepisy.

 
 Zobacz więcej ... 

ZUPA Z KASZY KUKURYDZIANEJ.

 

Składniki: 1/2 l kaszy kukurydzianej...
 
 Zobacz więcej ... 

ZUPA Z KISZONYCH RYDZÓW.

 

Aromatyczna zupa, podawana zwykle w okresie Bożego Narodzenia, warta jednak czestszej obecności na naszych stołach.

 
 Zobacz więcej ... 

ZUPA Z MAŚLANKI LUB KWAŚNEGO MLEKA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ.

 

Tradycyjna i bardzo pożywna.
 
 Zobacz więcej ... 

ZUPA Z SUSZU OWOCOWEGO Z KLUSKAMI.

 


Składniki: 30 dag suszu owocowego...

 
 Zobacz więcej ... 

ZUPA ZE ŚLIWEK.

 

Składniki: 1 kilogram śliwek...
 
 Zobacz więcej ... 

ŻUR KISZONY.

 

Składniki:
 
 
 Zobacz więcej ... 

ŻUR NA WIEPRZOWINIE - WÓJTOWSKI.

 

Prawdziwy żur, a nie „miastowa chlpocina”.

 
 Zobacz więcej ... 

ŻUR PO ROPCZYCKU.

 
Składniki:
1,5 l wody...
 
 Zobacz więcej ... 

ŻUR Z KISZONYCH RYDZÓW I.

 


Składniki na 4 porcje:
słoik kiszonych rydzów, półtora litra lekkiego bulionu lub lekkiego wywaru z warzyw, szklanka śmietany, mąka, 4 ziemniaki, koperek.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ŻUR Z KISZONYCH RYDZÓW II.

 


Proporcja dla 4 osób.

Wykonanie:
Słoik kiszonych rydzów pokroić w duże kawałki. Ma ich być tyle, żeby każdy miał co na łychę nabrać...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017