 |
|
|
|

Moja, pałucka odmiana jednej z najpopularniejszych polskich zup, jadanych zapewne w każdym regionie... | | |
| |
„Czosnek, zakwas, szczyptę soli,
trochę pieprzu, jak kto woli.
Woda i ziemniaków kupa -
radomszczańska to jest zupa.
Dobra zwykła i kraszona
lub śmietaną ozdobiona.
Nie ma to jak zalewajka
- i do chleba i do jajka”.
W Radomsku zalewajka - wpisana na „Listę Produktów Tradycyjnych” w grudniu 2009 r. - jest tak uwielbiana i szanowana, że nawet piszą o niej fraszki, jak cytowana wyżej, autorstwa Katarzyny Oberskiej.
| | |
| |
Składniki: 1kg grochu nie łuskanego...
| | |
| |
Doskonała zupa przecierana z kluseczkami.
| | |
| |
Oryginalna zupa mięsno jarzynowa.
| | |
| |
Składniki:
2 szklanki wody, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki śmietany, 20 dkg świeżych truskawek, 0,5 łyżeczki, mąki ziemniaczanej, makaron domowy wstążki lub nitki, listki mięty lub melisy do dekoracji.
| | |
| |
Tradycyjnie, po śląsku, na osto, na kwaśno... - 22 oryginalne przepisy.
| | |
| |
Składniki: 1/2 l kaszy kukurydzianej...
| | |
| |
Aromatyczna zupa, podawana zwykle w okresie Bożego Narodzenia, warta jednak czestszej obecności na naszych stołach. | | |
| |
Tradycyjna i bardzo pożywna.
| | |
| |
Składniki: 30 dag suszu owocowego...
| | |
| |
Składniki: 1 kilogram śliwek...
| | |
| |
Składniki:
| | |
| |
Prawdziwy żur, a nie „miastowa chlpocina”. | | |
| |
Składniki:
1,5 l wody... | | |
| |

Składniki na 4 porcje:
słoik kiszonych rydzów, półtora litra lekkiego bulionu lub lekkiego wywaru z warzyw, szklanka śmietany, mąka, 4 ziemniaki, koperek. | | |
| |

Proporcja dla 4 osób.
Wykonanie:
Słoik kiszonych rydzów pokroić w duże kawałki. Ma ich być tyle, żeby każdy miał co na łychę nabrać...
| | |
| |
|
|