Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Zupy i polewki

DODATKI DO ZUP.

 

Co stosujemy najczęściej? Zapewne, różne makarony (ze sklepu, bo kto dziś robi je w domu, no kto?), ryż, lane ciasto, ziemniaki, uszka - od święta, przede wszystkim na Wigilię, bo jakoś tak się nam kojarzą, może jeszcze krokiet do barszczu. Pożywne kluseczki (ileż ich jest odmian i wariantów!!!) już rzadziej, bo ich przygotowanie wymaga czasu. A knedelki, a pulpeciki, a kasze, a grzanki, a domowej roboty groszki ptysiowe, a...
Kto dzisiaj robi - na przykład - makaron... naleśnikowy (ależ on musi smakować z chłodnikiem owocowym - już wyobraźnia pracuje!), kluseczki wątrobiane, kluseczki z grzybów, „grzybka” do rosołu (krojonego w kostkę), zacierki różne i różniaste...???
Komentarzy: 3,  
 Zobacz więcej ... 

BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY NA ZAKWASIE Z OGÓRKÓW.

 

Składniki:
30 dag buraków ćwikłowych...
 
 Zobacz więcej ... 

BARSZCZ POSTNY CZERWONY.

 

Barszcz czerwony ugotować...
 
 Zobacz więcej ... 

BORSC NA ZIOŁAK.

 


Barszcz czerwony na wywarze z ziół.(w gwarze)

 
 Zobacz więcej ... 

CHRZANÓWKA LANCKOROŃSKA.

 


Podawana w  okolicach Lanckorony (dawniej jako potrawa ściśle wielkanocna), uważana za afrodyzjak działąjący zarówno na panów jak i na panie.

 
 Zobacz więcej ... 

HRUSZCZANKA.

 

Z kuchni Łemkowskiej.
 
 Zobacz więcej ... 

KIESEŁYCIA.

 

Tradycyjna zupa z Łemkowszczyzny.
Najlepsza w zimne dni, bardzo rozgrzewa.
 
 Zobacz więcej ... 

KOCIEWSKA POLEWKA OWOCOWO-GRZYBOWA.

 

Potrawa wigilijna.
 
 Zobacz więcej ... 

KRUPNIK Z KAPUSTĄ.

 

Składniki:
5 l wody, 1 kg kiszonej kapusty...
 
 Zobacz więcej ... 

KWASÓWKA Z KASZĄ.

 

Z kuchni Lachów Sądeckich - nie mylić z kwaśnicą.
 
 Zobacz więcej ... 

KWAŚNICA NA BARANINIE (1).

 


Cztery - prawdziwe gazdowskie - porcje z Podhala.

 
 Zobacz więcej ... 

KWAŚNICA NA BARANINIE (2).

 


Cztery - prawdziwe gazdowskie - porcje z Podhala.

 
 Zobacz więcej ... 

KWAŚNICA "NA RYJU".

 


Podawana w okolicach Raby Niżnej.

 
 Zobacz więcej ... 

KWAŚNICA POSTNA.

 


Popularna na terenach zamieszkałych przez Zagórzan i tam najczęściej podawana.

 
 Zobacz więcej ... 

KWAŚNICA NA ŻEBERKACH.

 


Podawana w regionie Lachów Limanowskich.

 
 Zobacz więcej ... 

KWAŚNICA PO ŻYWIECKU (1).

 

Składniki: Kapusta kiszona...
 
 Zobacz więcej ... 

KWAŚNICA PO ŻYWIECKU (2).

 

Oryginalny, tradycyjny przepis.
 
 Zobacz więcej ... 

KWAŚNICA "WARIANKA".

 


Odmiana kwaśnicy pochodząca z kuchni łemkowskiej.

 
 Zobacz więcej ... 

PAMUŁA Z JEŻYN.

 

Doskonała zupa owocowa, bardzo lubiana przez dzieci.
 
 Zobacz więcej ... 

POLEWKA.

 

Tradycyjna z serwatki.
 
 Zobacz więcej ... 

POWIDLANKA.

 

Pyszna zupa owocowa.
 
 Zobacz więcej ... 

ROSÓŁ Z CIASTEM.

 

Składniki: 4 szklanki rosołu...
 
 Zobacz więcej ... 

WAR Z KOMPERIAMY.

 

Z kuchni łemkowskiej.
 
 Zobacz więcej ... 

ZACIERKA Z MĄTEWKI (ZACIERKA Z KOZIEŁKA) OKRASZONA.

 


Zarejestrowana
w 2014 r.na „Liście Produktów Tradycyjnych” przez Teresę Kropidłowską, z Łągu (gmina Czersk, powiat chojnicki) - przewodniczącą KGW „Łężanki”.
Jest jedną z licznych odmian zalewajki, prostą, łatwą i szybką w wykonaniu. W dawnych czasach, w Borach Tucholskich, gotowano ją szczególnie często w okresie przednówka.
W tradycji ludowej nazywana również zacierką z „koziełka”, bo tak określano rodzaj mątewki wykonanej z uciętego wierzchołka sosny, za pomocą której roztrzepywano mąkę, sypaną na gotującą się wodę lub mleko. W ten sposób tworzyły się na powierzchni polewki drobne, w miarę regularne kluseczki.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZALEWAJKA.

 

Składniki: 5 ziemniaków...
 
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017