|
 Co stosujemy najczęściej? Zapewne, różne makarony (ze sklepu, bo kto dziś robi je w domu, no kto?), ryż, lane ciasto, ziemniaki, uszka - od święta, przede wszystkim na Wigilię, bo jakoś tak się nam kojarzą, może jeszcze krokiet do barszczu. Pożywne kluseczki (ileż ich jest odmian i wariantów!!!) już rzadziej, bo ich przygotowanie wymaga czasu. A knedelki, a pulpeciki, a kasze, a grzanki, a domowej roboty groszki ptysiowe, a...
Kto dzisiaj robi - na przykład - makaron... naleśnikowy (ależ on musi smakować z chłodnikiem owocowym - już wyobraźnia pracuje!), kluseczki wątrobiane, kluseczki z grzybów, „grzybka” do rosołu (krojonego w kostkę), zacierki różne i różniaste...??? | | |
|
|
Składniki:
30 dag buraków ćwikłowych... | | |
|
|
Barszcz czerwony ugotować...
| | |
|
|
Barszcz czerwony na wywarze z ziół.(w gwarze)
| | |
|
|
Podawana w okolicach Lanckorony (dawniej jako potrawa ściśle wielkanocna), uważana za afrodyzjak działąjący zarówno na panów jak i na panie.
| | |
|
|
Z kuchni Łemkowskiej.
| | |
|
|
Tradycyjna zupa z Łemkowszczyzny.
Najlepsza w zimne dni, bardzo rozgrzewa.
| | |
|
|
Potrawa wigilijna.
| | |
|
|
Składniki:
5 l wody, 1 kg kiszonej kapusty... | | |
|
|
Z kuchni Lachów Sądeckich - nie mylić z kwaśnicą.
| | |
|
|
Cztery - prawdziwe gazdowskie - porcje z Podhala.
| | |
|
|
Cztery - prawdziwe gazdowskie - porcje z Podhala.
| | |
|
|
Podawana w okolicach Raby Niżnej.
| | |
|
|
Popularna na terenach zamieszkałych przez Zagórzan i tam najczęściej podawana.
| | |
|
|
Podawana w regionie Lachów Limanowskich.
| | |
|
|
Składniki: Kapusta kiszona...
| | |
|
|
Oryginalny, tradycyjny przepis.
| | |
|
|
Odmiana kwaśnicy pochodząca z kuchni łemkowskiej.
| | |
|
|
Doskonała zupa owocowa, bardzo lubiana przez dzieci.
| | |
|
|
Tradycyjna z serwatki.
| | |
|
|
Pyszna zupa owocowa.
| | |
|
|
Składniki: 4 szklanki rosołu...
| | |
|
|
Z kuchni łemkowskiej.
| | |
|
|
Zarejestrowana w 2014 r.na „Liście Produktów Tradycyjnych” przez Teresę Kropidłowską, z Łągu (gmina Czersk, powiat chojnicki) - przewodniczącą KGW „Łężanki”.
Jest jedną z licznych odmian zalewajki, prostą, łatwą i szybką w wykonaniu. W dawnych czasach, w Borach Tucholskich, gotowano ją szczególnie często w okresie przednówka.
W tradycji ludowej nazywana również zacierką z „koziełka”, bo tak określano rodzaj mątewki wykonanej z uciętego wierzchołka sosny, za pomocą której roztrzepywano mąkę, sypaną na gotującą się wodę lub mleko. W ten sposób tworzyły się na powierzchni polewki drobne, w miarę regularne kluseczki.
| | |
|
|
Składniki: 5 ziemniaków...
| | |
|