Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

ZALEWAJKA PAŁUCKA.





Moja, pałucka odmiana jednej z najpopularniejszych polskich zup, jadanych zapewne w każdym regionie...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Składniki:
2 ziemniaki, 1 cebula, 0,5 l zakwasu żytniego, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, pół szklanki śmietany 30 %, 1,5 litra wody, 1-2 łyżki mąki żytniej, kawałek kiełbasy podwędzanej lub boczku, pieprz, sól, kminek.
 

Wykonanie:
Wodę wlać do garnka dodać oskrobane i pokrojone warzywa oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, sól, pieprz i kminek ugotować do miękkości. Zalać to kwasem żytnim i zamieszać. Zaciągnąć śmietaną z rozrobioną mąką oraz dodać podsmażoną na patelce pokrojoną w kostkę cebulą z wędliną, doprawić do smaku zagotować. Podawać z pieczywem.


Tekst i foto: Krzysztof Leśniewski

potrawyregionalne.pl - Pałuki
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017