Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

ZACIERKA Z MĄTEWKI (ZACIERKA Z KOZIEŁKA) OKRASZONA.


Zarejestrowana
w 2014 r.na „Liście Produktów Tradycyjnych” przez Teresę Kropidłowską, z Łągu (gmina Czersk, powiat chojnicki) - przewodniczącą KGW „Łężanki”.
Jest jedną z licznych odmian zalewajki, prostą, łatwą i szybką w wykonaniu. W dawnych czasach, w Borach Tucholskich, gotowano ją szczególnie często w okresie przednówka.
W tradycji ludowej nazywana również zacierką z „koziełka”, bo tak określano rodzaj mątewki wykonanej z uciętego wierzchołka sosny, za pomocą której roztrzepywano mąkę, sypaną na gotującą się wodę lub mleko. W ten sposób tworzyły się na powierzchni polewki drobne, w miarę regularne kluseczki.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Składniki:
Mąka, woda, wędzony boczek, 1 cebul, sól (w ilościach „na intuicję”).

Wykonanie:
Do gotującej wody wsypujemy mąkę jednocześnie mieszając mątewką , aby nie porobiły się kluski. Powinny powstać małe zacierki . Chwilę gotujemy.
Na patelni smażymy drobno pokrojony boczek lub słoninę oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę i razem z tłuszczem wlewamy do zacierki.

Przy gotowaniu bardziej pożywnej wersji tej zupy, dodawano jako okrasę gęsinę lub wytopione ze słoniny skwarki. Latem miała odmianę... słodką. Wówczas, zamiast okrasy, dodawano do niej świeże owoce - np. truskawki, wiśnie, maliny, jagody.


Opracowanie: jph

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017