Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

ŻUR NA WIEPRZOWINIE - WÓJTOWSKI.

Prawdziwy żur, a nie „miastowa chlpocina”.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Składniki:
Pół głowy wieprzowej, kawałek podgardla, nóżka, kawałek łopatki z kością, trzy litry wody, 5 ziarenek jałowca, 5 ziarenek pieprzu czarnego, pół łyżeczki gorczycy, 2 cebule, czosnek, majeranek, kminek.
 
Wykonanie:
Wieprzowinę porąbać na kawałki i gotować do miękkości z przyprawami i cebulą, około dwóch godzin.
Gdy już miękkie, wyjąc na osobną michę, a do wywary wlać pół litra kwasu (kiszonego żuru owsianego), zagotować, doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i zaprawić śmietaną z mąką, albo samą mąką rozbełtaną w wodzie.

Żur ma być gęsty !!!
 
 
Podawać z osobno ugotowanymi całymi grulami, posypanymi skwarkami.


Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017