Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

KWAŚNICA "WARIANKA".


Odmiana kwaśnicy pochodząca z kuchni łemkowskiej.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Wykonanie:
Litr kwasu z kapusty połączyć z litrem wody i zagotować.

Dodać liść laurowy i  pół łyżeczki kminku.
Rozprowadzić z dwoma szklankami wody 4-5 łyżek mąki razowej lub pszennej (białej) i wlać na gotujący się kwas z wodą.
Gotować na małym ogniu przez około kwadransa.
Pod koniec gotowania dodać drobno posiekany (lub wyciśnięty) czosnek oraz łyżkę oleju lnianego (lub smalec ze skwarkami). Podawać na gorąco. Doprawiać na talerzu solą i pieprzem (wedle uznania).
Przegryzać ciepłymi ziemniakami w mundurkach, smarowanymi masłem i lekko solonymi.

 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017