Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

ROSÓŁ Z CIASTEM.


Składniki: 4 szklanki rosołu...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
1 szklanka pokrojonego surowego kalafiora, kilka pokrojonych szparagów i trochę innych sezonowych warzyw, dobranych w zależności od pory roku, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki.

Ciasto: 2-3 jajka, 1 łyżeczka cukru, szczypta utartej gałki muszkatołowej, szczypta soli, 2-3 łyżeczki mąki.

Wykonanie:
Warzywa umieścić w szerokim garnku, zalać rosołem i gotować na miękko, na koniec wsypać siekaną pietruszkę.
Żółtka wymieszać z cukrem, gałką, solą oraz mąką. Ubić sztywną pianę z białek. Pianę wylać na wierzch ciasta. Nie mieszać, aż ciasto się ugotuje. Gdyby kipiało z garnka - zgarniać na powrót łyżką.
Nalewać do talerzy rosół z porcją ugotowanego ciasta.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017