Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

ZUPA PODKARPACKA.


Doskonała zupa przecierana z kluseczkami.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Składniki:
3 l wody, 1 marchew mała, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 por mały lub cebula, 1/2 szklanki słodkiej śmietany.

Wykonanie:
Warzywa drobno posiekać, zalać wodą i gotować do miękkości. Przecedzić, przetrzeć przez sito i dodać do wywaru. Wywar z warzywami postawić na kuchni, aby się zagotował. Następnie dodać drobne kluseczki, zagotować i odstawić. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, zielonej pietruszki siekanej i śmietanę.
Śmietanę można zastąpić 2 żółtkami roztartymi z łyżką masła.

Kluseczki:
2 żółtka rozetrzeć z łyżką masła i szczyptą soli, dodać 3/4 szklanki mąki, ubitą pianę z 2 białek i posiekaną natkę pietruszki. Masę dobrze utrzeć.
Nabierać łyżką małe kluseczki i bezpośrednio dawać do zupy, zagotować i odstawić.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017