Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

KWAŚNICA POSTNA.


Popularna na terenach zamieszkałych przez Zagórzan i tam najczęściej podawana.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Składniki:
25 dag kiszonej kapusty , od pół do 1 litra kwasu z kapusty kiszonej w beczce, od1 do 2 litrów wody, 2 garści suszonych grzybów, olej lub masło, sól, pieprz.
 
Wykonanie:
Grzyby rozkruszyć, zalać zimną wodą i ugotować pod przykryciem.
Osobno ugotować kapustę.
Połączyć z ugotowanymi grzybami wraz z wywarem, dolać kwaśnicę i ewentualnie wodę do smaku, omaścić masłem lub olejem i doprawić.
 
Podawać z chlebem lub ugotowanymi osobno ziemniakami.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017