Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

KWAŚNICA NA BARANINIE (2).


Cztery - prawdziwe gazdowskie - porcje z Podhala.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Składniki:
2 łyżki kiszonej kapusty, szklanka soku z kiszonej kapusty, 40 dag baraniny z kością, 50 dag ziemniaków, 1 1/4 l wody, ziele angielskie, liść laurowy, sól, szczypta mielonego pieprzu i papryki.
 
Wykonanie:
Kawałek baranicy (około pół kilo) opłukać, zalać wodą (półtora litra) i szklanką kapuśniaki (sok z kiszonej kapusty), dodać dwie duże łyżki kiszonej kapusty, ziele angielskie, listek bobkowy, szczyptę pieprzu i sól.

Gotować pod przykryciem, aż baranina będzie miękka.

W osobnym garnku, w osolonej wodzie, ugotować pół kilo nie za wielkich gruli ( ziemniaków), odcedzić i pokroić na połówki.

Miękką baraninę wyjąć, podzielić na duże kawałki (4 gazdowskie porcje), ułożyć na talerzach, dodać grule i zalać gorącą kwaśnicą.
Doprawiać wedle uznania.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017