Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Chleb, bułki i bułeczki



 Redaguje
 Barbara Jakimowicz-Klein

Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
pytania@potrawyregionalne.pl

KUKURYDZIANY CHLEBEK Z DYNIĄ.

 

Składniki:
10 dag mąki pszennej, 18 dag mąki kukurydzianej, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru pudru, 25 dag grubo startego miąższu z dyni, 4 łyżki szczypiorku, ½ łyżeczki
soli, 200 ml mleka, 2 jajka, 4 łyżki oliwy, tłuszcz do formy.
 
 Zobacz więcej ... 

OKRĄGŁY CHLEB ZIOŁOWY.

 

Składniki:
35 dag mąki pszennej, 15 dag mąki żytniej, 4 dag drożdży, 125 ml letniego mleka, szczypta cukru, 1 łyżka kminku, 1 łyżka kolendry lub ziaren kopru włoskiego, ½ łyżeczki soli, 4 dag masła, 1 jajko, 1 żółtko, mleko do posmarowania formy.
 
 Zobacz więcej ... 

ORZECHOWY BOCHENEK.

 

Składniki:
10 dag łuskanych orzechów laskowych, 10 dag łuskanych orzechów włoskich, 10 dag suszonych jabłek, 15 dag mąki żytniej, 60 dag mąki pszennej, 4 dag drożdży, 1 łyżeczka imbiru, 2 łyżeczki soli, 2 łyżki cukru, 1½ szklanki płatków owsianych, ½ szklanki otrąb pszennych, 1 jajko, mąka do podsypania, tłuszcz do form.
 
 Zobacz więcej ... 

PIKANTNY CHLEB POMIDOROWY.

 

Składniki:
50 dag pełnoziarnistej mąki pszennej, 4 dag świeżych drożdży, ½ łyżeczki płynnego miodu, 300 ml letniej wody, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 10 dag ziaren marynowanego zielonego pieprzu, 4 łyżki oleju słonecznikowego, masło do wysmarowania blachy, 1 żółtko, 2 łyżki otrąb pszennych, 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki.
 
 Zobacz więcej ... 

PLACKI CHLEBOWE.

 


Składniki:
20 dag mąki pszennej, 40 dag mąki pszennej razowej, 1 łyżeczka drożdży, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki soli.

 
 Zobacz więcej ... 

PIWNY CHLEB ORKISZOWY.

 

Składniki:
15 dag mąki orkiszowej, 2 dag świeżych drożdży, 300-350 ml pszenicznego piwa, 35 dag pełnoziarnistej mąki orkiszowej, 7 dag pełnoziarnistych płatków orkiszowych, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 płaska łyżka mielonego kminku, ½ płaskiej łyżeczki mielonej kolendry, 3 łyżki oleju, 1 łyżka mleka, 2 łyżki pełnoziarnistych płatków orkiszowych lub płatków owsianych do posypania, tłuszcz do posmarowania formy.
 
 Zobacz więcej ... 

PSZENNA BUŁKA PARZONA.

 

Składniki:
25 dag mąki pszennej, 250 ml gorącego mleka, 4 dag drożdży, 75 dag mąki pszennej, ½ l ciepłego mleka, sól, kminek, tłuszcz do smarowania formy.
 
 Zobacz więcej ... 

ROGALE, PALUCHY, OBWARZANKI I INNE FIGLASY.

 

Przygotowanie świeżutkich, wspaniale pachnących rogalików, obwarzanków czy precelków wymaga czasu i starań.
Warto jednak zadać sobie nieco trudu, by zadziwić swoich bliskich upieczonymi własnym sumptem pysznościami.
Z pewnością to docenią!

Przedstawiam Państwu przepisy na drobne wypieki, które na pewno się udadzą. Ciekawostką są receptury z dawnych książek kucharskich.
 
 Zobacz więcej ... 

WIEJSKI CHLEB KUKURYDZIANY.

 

Składniki:
20 dag mąki kukurydzianej, 20 dag mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki soli, 150 ml mleka, 150 ml kwaśnej śmietany, 2 jajka, 10 dag stopionego masła.
 
 Zobacz więcej ... 

ŻYTNI RAZOWIEC.

 

Składniki:
1 kg mąki żytniej razowej, 35 dag kwaśnego rozczynu (na rozczyn do 2 bochenków chleba po 80 dag potrzeba 1½ szklanki żytniej mąki, 1½ dag pokruszonych drożdży i 2 szklanki ciepłej wody. Składniki wymieszać i odstawić w przykrytej misce na 3 dni. Rozczyn dodawać stopniowo do ciasta podstawowego, cały czas je wyrabiając), 1 łyżka soli, 1 łyżka płatków owsianych lub kminku.
 
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017