Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Chleb, bułki i bułeczki



 Redaguje
 Barbara Jakimowicz-Klein

Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
pytania@potrawyregionalne.pl

CHLEB RAZOWY Z RODZYNKAMI.

 

Składniki:
30 dag mąki razowej, 30 dag mąki pszennej, 1½ łyżeczki sody oczyszczonej, 12½ dag masła pokrojonego w kostkę, 15 dag rodzynek sułtanek, 225 ml maślanki, 1 jajko, 3 łyżki cukru.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB RAZOWY Z TYMIANKIEM.

 


Składniki:
1 kg pszennej mąki razowej,  4 dag świeżych drożdży, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki startego żółtego sera (np. cheddar), 2 łyżeczki tymianku, 600 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli kamiennej, 1 jajko lub 2 łyżki mleka do posmarowania chleba, kminek, ziarno sezamowe, mak, siemię lniane lub czarnuszka do posypania, tłuszcz do posmarowania blachy.

 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB SEZAMOWY Z PROSEM.

 


Składniki:
40 dag ziaren sezamowych, 40 dag jogurtu naturalnego, 7 dag świeżych drożdży, 250 ml letniej wody, 2 łyżeczki soli, szczypta mielonej kurkumy, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, 1 jajko, 30 dag pełnoziarnistej mąki pszennej, 15 dag płatków z prosa, 15 dag kaszy kukurydzianej, po 3 dag ziaren sezamu i prosa do posypania, masło do posmarowania formy.

 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB Z BOCZKIEM.

 

Składniki:
35 dag mąki pszennej, szczypta soli, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 17 dag zimnego masła pokrojonego w kostkę, 4 plastry boczku, 12 dag chudej szynki pokrojonej w kostkę, 4 jajka, tłuszcz do formy.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB SWOJSKI.

 

Składniki:
12 kg mąki, 10 dag drożdży, 18 dag soli, 5 litrów ciepłej wody, 1 nacząstek.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB SZPINAKOWY.

 

Składniki:
50 dag mąki pszennej, 2 dag drożdży, 1½ łyżeczki soli, 10 dag masła, 1 op. mrożonego szpinaku, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżka cukru, 2 ząbki czosnku, pieprz, 15 dag fety, ziarna słonecznika lub pestki dyni.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB WIEJSKI.

 

Składniki:
1,20 kg mąki żytniej, 4 dag drożdży, 3 płaskie łyżeczki soli, 5 łyżeczek otrąb pszennych, 10 dag słonecznika, 4 łyżki kminku, zakwas chlebowy, 1 litr mleka kwaśnego.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB WIEJSKI NA SERWATCE.

 

Składniki:
1 litr serwatki, 2 kg mąki żytniej 3 dag drożdży, 4 dag soli.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB WIELOZBOŻOWY.

 

Składniki:
Po 10 dag ziaren jęczmienia, pszenicy, żyta, prosa oraz owsa, 50 dag śruty żytniej, 50 dag śruty pszennej, 4 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka płynnego miodu, 450 ml letniej wody, 2 łyżeczki soli, 15 dag zakwaszonego ciasta, 2 łyżeczki kminku, tłuszcz do wysmarowania formy.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB WIELOZIARNISTY I.

 

Składniki:
50 dag pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub pełnoziarnistej mąki pszennej), 4 dag świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 400 ml letniej wody, 2 płaskie łyżeczki soli, 15 dag jogurtu naturalnego, 10 dag płatków jaglanych, 4 dag siemienia lnianego, 1 płaska łyżeczka mielonego kminku.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB WIEJSKI MIESZANY.

 

Składniki:
80 dag mąki pszennej, 40 dag szklanki mąki żytniej, 1 łyżka soli, 2 dag drożdży, 35 dag kwaśnego rozczynu (na rozczyn do 2 bochenków chleba po 80 dag potrzeba 1½ szklanki żytniej mąki, 1½ dag pokruszonych drożdży i 2 szklanki ciepłej wody. Składniki wymieszać i odstawić w przykrytej misce na 3 dni. Rozczyn dodawać stopniowo do ciasta podstawowego, cały czas je wyrabiając), mąka do podsypania.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB WIELOZIARNISTY II.

 

Składniki:
20 dag mąki żytniej,  30 dag mąki pszennej z pełnego przemiału, 80 dag mąki białej, 20 dag mąki owsianej (zmielone płatki owsiane), 12½ dag drożdży, 1 l ciepłej wody, 20 dag otrąb, 20 dag kiełków pszenicy, 1 łyżka sodu, 6 łyżek oleju, 18 dag słodu jęczmiennego, 1½ łyżeczki soli.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB Z SIEMIENIEM.

 


Składniki:
50 dag mąki pszennej, 8 dag otrąb pszennych, 2 dag suchych drożdży, 1 łyżka suszonego tymianku, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżka siemienia lnianego, ½ łyżeczki soli, 10 dag łuskanych orzechów włoskich lub ziaren słonecznika, 500 ml ciepłej wody, masło i bułka tarta do formy.

 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB Z ŻUREM.

 


Składniki:
1 kg mąki pszennej, 700 ml letniej wody, 5 dag drożdży, 50 dag mąki żytniej razowej, 2½ łyżki soli, 10 dag drożdży, 2½ łyżki cukru, 250 ml żurku domowego lub z butelki, 8 dag margaryny, 2 łyżki suszonego kminku, 1 łyżka suszonego rozmarynu, 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika, tłuszcz i mąka do foremek.

 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB ŻYTNI I.

 

Składniki (na 6 bochenków):
rozczyn - 9 litrów płynu (woda, serwatka lub kwaśne mleko) o temperaturze pokojowej, 1,5 kg mąki żytniej, 1,5 kg mąki pszennej, 5 dag drożdży, 1 kg ciasta chlebowego.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB ŻYTNI II.

 

Składniki:
1 kg mąki żytniej razowej, 5 łyżek kwasu mlekowego, 4 dag drożdży, 1 łyżka miodu, tłuszcz do posmarowania foremek.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB ŻYTNI Z KOSZYKÓW PIECZONY NA WATRZE.

 

Składniki:
5 litrów mąki żytniej, 5 litrów wody letniej (rozczyn), zakwas (ciasto pozostawione z poprzedniego pieczenia).
 
 Zobacz więcej ... 

DLA AMATORÓW DROŻDŻÓWEK.

 

 


Któż z nas nie lubi świeżutkich, słodziutkich bułeczek drożdżowych. Są jedną z bardziej popularnych przekąsek w pracy, podczas długiej przerwy w szkole i bardzo lubianym składnikiem podwieczorku. Swojska drożdżówka ukrywa się pod różnymi nazwami. Występuje nie tylko jako słodka bułka, ale również jako szneka z glancem (w Wielkopolsce) lub kołaczyk (w Małopolsce i na Śląsku). Właściwie każdy region ma swoje własne przepisy na ulubione drożdżówki, zaś najpopularniejsze nadzienia to ser, dżem, mak, jagody, jabłka i budyń.
 
 Zobacz więcej ... 

GRAHAM I.

 

Składniki:
1 1/5 kg mąki pszennej białej, 60 dag mąki pszennej razowej, 13 dag drożdży,  1 l ciepłej wody, 2 łyżki słodu jęczmiennego (lub innego), 2 szklanki otrąb,1 szklanka kiełków pszennych, 1½ łyżeczki soli.
 
 Zobacz więcej ... 

GRAHAM II.

 

Składniki:
40 dag mąki pszennej, 20 dag otrąb, 250 ml mleka, 1 łyżeczka drożdży, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki soli, tłuszcz do posmarowania foremek.
 
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017