Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Chleb, bułki i bułeczki



 Redaguje
 Barbara Jakimowicz-Klein

Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
pytania@potrawyregionalne.pl

CHLEB I .

 

Składniki:
1 kg mąki żytniej, 1 kg mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 6 dag drożdży, 1 łyżka cukru, 1 litr wody, 3 łyżki soli.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB BIAŁY (PLOCEK MARKOWSKI).

 

Składniki (na 6 blach):
około 2 wiadra 10-litrowe mąki, 8 litrów mleka, 6 całych jaj, 30 dag drożdży, 2 garście soli, ćwierć litra oleju.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB DOMOWY.

 

Składniki:
1 szklanki mąki żytniej razowej, 2 szklanki mąki żytniej pytlowanej, pół szklanki ciasta na zakwas, 2 szklanki wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka kminku.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB HUCULSKI.

 


Składniki:
50 dag mąki żytniej, 25 dag mąki pszennej razowej, 25 dag mąki pszennej, 500 ml mleka, 400 ml maślanki (lub maślanki pół na pół z wodą), 2 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 1 łyżka miodu naturalnego, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 2 łyżki podsmażonej cebuli, 10 ziaren jałowca, tłuszcz do posmarowania blachy, szczypta soli.

 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB "KOŚCIELNY".

 

Składniki (na 6 bochenków):
mąka, maślanka, serwatka, kwaśne mleko (w ostateczności woda), 15 deko drożdży, zakwas z poprzedniego pieczenia chleba, sól, 2 torebki kminku.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB MARKOWSKI NA SERWATCE.

 

Składniki (na 6 bochenków):
5 kg mąki razowej żytniej, 5 kg mąki razowej pszennej, ok. 8 kg maki pszennej, 25 dag drożdży, 8 litrów serwatki lub wody, 30 dag soli, zakwas (ciasto z poprzedniego wypieku)
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB MARKOWSKI NA ZSIADŁYM MLEKU.

 

Wykonanie:
Oparty na tradycji wypieku, charakteryzuje się tym, iż w  przeddzień pieczenia robi się rozczyn, czyli ciasto na zakwasie (ciasto z poprzedniego pieczenia, które kiśnie).
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB ORKISZOWY (TRADYCYJNY).

 

Orkisz zawiera w swoim składzie 56% skrobi, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu i 2% składników mineralnych. Szczególnie ważne obok dużej zawartości białka, w którym - co najmniej w ilościach śladowych -, zawarte są wszystkie istotne dla człowieka aminokwasy, których orkisz zawiera więcej, niż jakiekolwiek inne pszeniczne ziarno. W związku z wysoką zawartością kleju, można wypiekać wyjątkowo dobry chleb o charakterystycznym, orzechowym aromacie.
Dojrzały orkisz zawiera znacznie ilości kwasu krzemowego ważnego dla skóry, włosów i paznokci, rozjaśniającego umysł, wzmacniającego aktywność mózgu i koncentrację. Występujący w orkiszu cynk zbawiennie działa na wątrobę.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB OWSIANY.

 

Składniki:
40 dag pełnoziarnistej mąki pszennej, 1 op. suszonych drożdży, 1 łyżka brązowego cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 300 ml letniego mleka, 100 ml oleju, 12 dag pełnoziarnistych płatków owsianych, mleko do posmarowania, 1-2 łyżki pełnoziarnistych płatków owsianych lub pestek dyni do posypania.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB PEŁNOZIARNISTY Z ORZECHAMI.

 

Składniki:
25 dag mąki pszennej, 15 dag mielonej gryki, 5 dag drożdży, 1 łyżeczka miodu, 750 ml mleka, 8 dag masła, 1½ łyżeczki soli, 15 dag orzechów włoskich, 1 łyżeczka anyżu, 10 dag orzechów piniowych, 1 żółtko i 2 łyżki śmietany do posmarowania chleba, 2 łyżki ziaren sezamu do posypania, tłuszcz do posmarowania blachy.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB PSZENNY.

 

Składniki:
1 kg maki pszennej, 3 szklanki otrąb pszennych, półtorej łyżki kminku, 4 łyżeczki siemienia lnianego, 2 łyżeczki soli
Rozczyn: 7 dag drożdży, 2 czubate łyżki cukru, 1 szklanka mleka.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB PSZENNO-RAZOWY.

 

Składniki:
3 dag drożdży, 4 dag cukru, 500 ml mleka, 50 dag mąki razowej pszennej, 50 dag mąki pszennej, sól, kminek, tłuszcz do smarowania formy.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB PSZENNY Z KMINKIEM.

 


Składniki:
7 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 250 ml mleka, 1 kg mąki pszennej, 3 szklanki otrąb pszennych, 1½ łyżki kminku, 2 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżeczki soli, tłuszcz do formy.

 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB PSZENNY Z OTRĘBAMI.

 


Składniki:
3 dag drożdży, szczypta cukru, 500 ml serwatki, 80 dag mąki pszennej, 1½ szklanki otrębów pszennych, purée z 2 ugotowanych ziemniaków, szczypta pieprzu, 2 łyżki oliwy, ¾ łyżeczki soli.

 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB PSZENNY Z PŁATKAMI OWSIANYMI.

 

Składniki:
40 dag płatków owsianych, 1 l mleka, 10 dag drożdży, 1 kg mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 1 płaska łyżeczka soli, kminek lub czarnuszka.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB RAZOWY I.

 

Składniki:
50 dag mąki pszennej razowej, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru, 10 dag pestek słonecznika, 5 dag posiekanych orzechów włoskich, 4 dag drożdży, po 1 łyżeczce kolendry, kminku i siemienia lnianego, pieprz, mielona słodka papryka, 1 łyżeczka soli, masło i 1 łyżka otrąb pszennych do formy.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB RAZOWY II.

 

Składniki: 8 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1,75 kg mąki, 2 l serwatki, sól do smaku.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB RAZOWY NA MIODZIE.

 


Składniki:
1 1/5 kg mąki razowej, 2 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki miodu, 500 ml wody, 2 dag suszonych drożdży, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka białego cukru, 5 dag masła, tłuszcz do posmarowania blachy.

 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB RAZOWY.

 

Składniki:
80 dag mąki pszennej razowej, 40 dag mąki żytniej razowej, 2½ dag świeżych drożdży, 150 ml mleka, 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soli, ziarna słonecznika, dyni, kminek (dowolnie), 450-500 ml wody.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB RAZOWY NA MIODZIE ZE ŚLIWKAMI.

 

Składniki:
40 dag mąki żytniej razowej, 12½ dag mąki pszennej razowej, 1 ½ łyżeczki soli, 375 ml letniej wody, 2 duże łyżki miodu, 5-10 dag suszonych śliwek kalifornijskich, 2 dag drożdży, 1 łyżka cukru, 125 ml mleka, 150 ml letniej wody.
 
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017