Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Chleb, bułki i bułeczki



 Redaguje
 Barbara Jakimowicz-Klein

Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
pytania@potrawyregionalne.pl

BUŁECZKI PEŁNE ZDROWIA.

 

Świeżutkie, pachnące bułeczki są nie tylko smaczne, ale również zdrowe.
Ważne jest to, abyśmy upiekli je z  odpowiedniej mąki, np. orkiszowej, graham lub pełnoziarnistej i wzbogacili w pełne walorów zdrowotnych dodatki.
To mogą być różnorodne ziarenka, np. dyni, słonecznika, siemienia lnianego, zioła, np. kminek, czarnuszka, orzechy i inne bakalie lub w warzywa, np. oliwki, suszone pomidory, zieleninę - szczypiorek, natkę pietruszki lub koperek.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BUŁKA PSZENNA.

 


Składniki:
3 dag drożdży, 1 kg mąki pszennej...

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BUŁKA PSZENNA Z ZIEMNIAKAMI.

 


Składniki:
2 dag drożdży, 5 dag cukru...

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

"BUŁKA Z DZIURKĄ" Z KAZIMIERZA.

 

Należy wziąć białą, mocną mąkę, sól, świeże drożdże, mleko, cukier, roztopione masło, jajko, zrobić z tego ciasto-  wymiesić długo, aż nabierze gładkości, uformować w kształt pierścienia, pozwolić wyrosnąć, obwarzyć we wrzątku kilkadziesiąt sekund, posypać ziarnem i wypiekać
.

Tak brzmi najprostszy przepis na bajgle, czyli charakterystyczne pieczywo będące nieodłącznym elementem kultury kulinarnej Żydów.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CHLEB CEBULOWY.

 


Składniki:
1 kg mąki, 3 dag miodu lub cukru...

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CHLEB JABŁKOWO-ORZECHOWY.

 

Składniki:
30 dag kwaskowatych jabłek, 1 łyżka soku z cytryny, 15 dag masła, 15 dag syropu buraczanego (10 dag cukru rozpuszczonego w ¼ szklanki soku z buraków), szczypta soli, 4 jajka, 25 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta mielonych goździków, 15 dag posiekanych orzechów włoskich, 6 łyżek mleka, tłuszcz do formy.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB Z TWAROGIEM I ZIOŁAMI.

 

Składniki:
3 dag drożdży, 250 ml letniej wody, 1 łyżeczka cukru, 25 dag twarogu, 3 dag masła, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki kminku, 2 łyżki lekko zrumienionej cebuli, 1 jajko, 35 dag mąki, masło do formy.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIM I.

 

Składniki:
1,2 kg mąki pszennej, żytniej lub mieszanej (pszennej i żytniej), 1,2 kg zakwasu,  dag drożdży, 6 łyżek oleju, 4 łyżeczki soli, pestki dyni lub słonecznika, 2 łyżeczki maku, sezamu lub otrąb do posypania, tłuszcz i bułka tarta do formy.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIM II

 


Składniki:
1 kg mąki pszennej razowej, 1 kg mąki żytniej razowej, 70 dag zakwasu, 5 dag drożdży, sól, olej do foremek.

 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB TRADYCYJNY.

 

Składniki:
40 dag mąki żytniej, 40 dag śruty pszennej, 20 dag otrąb pszennych, 4 łyżeczki soli, 7 dag świeżych drożdży, 625 ml letniego mleka, 1 paczuszka przypraw do pieczywa, mąka pszenna do wyrabiania i posypywania ciasta, tłuszcz do wysmarowania blachy.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB SŁONECZNIKOWY.

 

Składniki:
80 dag śruty żytniej, 20 dag śruty pszennej, 5 dag ziaren pszenicy, 5 dag pestek słonecznika, 6 dag świeżych drożdży, 600 ml letniej wody, 1 łyżka soli, 5 dag stopionej margaryny, trochę mleka do posmarowania ciasta, pestki słonecznika do posypania chleba.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB Z KMINKIEM.

 

Składniki:
25 dag mąki pszennej, 25 dag mąki żytniej, 2 dag świeżych drożdży, 250 ml wody, 4 dag tłuszczu, 1 żółtko, 1 łyżeczka kminku, ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki, ½ łyżeczki suszonego koperku, ½ łyżeczki bazylii, ½ łyżeczki oregano, pieprz, sól.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB Z PESTKAMI.

 

Składniki:
40 dag mąki pszennej, 20 dag mąki żytniej, 2 ziemniaki, 7 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml mleka, olej, tymianek, 1 białko, po 3 łyżki pestek słonecznika i dyni.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI II.

 

Składniki:
60 dag mąki żytniej, 40 dag mąki pszennej, 20 dag mąki pszennej razowej, 5 dag drożdży, 500 ml wody, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka soli, olej.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI I.

 

Składniki:
50 dag mąki pszennej (najlepiej razowej), 50 dag mąki żytniej, 5 dag drożdży, 1 łyżeczka miodu, 4 łyżki oleju, 1½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka kminku.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE.

 


Składniki:
40 dag mąki pszennej, 40 dag zakwasu, 1 dag drożdży, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka soli.

 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB PSZENNY Z PRZYPRAWAMI.

 

Składniki:
½ pęczka szczypiorku, trochę koperku, natka pietruszki, estragon, 1 cebula, 2 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml mleka, 40 dag mąki pszennej, ½ łyżeczki soli, 12 dag płatków owsianych, 1 łyżka masła.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB SEZAMOWY Z SIEMIENIEM LNIANYM.

 

Składniki:
60 dag mąki pszennej, 40 dag mąki razowej, 40 dag mączki sezamowej, 4 dag drożdży, 1½ łyżeczki soli, 20 dag mleka w proszku, ¾ szklanki sezamu, ¾ szklanki siemienia lnianego, 55-700 ml letniej wody, 1 jajko, ziarna sezamu do dekoracji.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB ZIOŁOWY.

 

Składniki:
30 dag mąki żytniej, 15 dag mąki pszennej, 3 dag świeżych drożdży, 375 ml letniego mleka, 5 łyżek letniej wody, ¼ łyżeczki soli, 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku, 1 łyżeczka świeżej, posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka mielonego kminku, świeżo mielony czarny pieprz, tłuszcz do wysmarowania formy.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB 6 ZIAREN.

 

Składniki:
30 dag mąki pszennej pełnoziarnistej, 10 dag mąki owsianej, 10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej, 5 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki soli, 30 dag maślanki, 10 dag masła, 5 dag posiekanych orzeszków ziemnych, 1 łyżka sezamu, 1 łyżka oleju, 1 łyżka siemienia lnianego, 1 łyżeczka suszonego tymianku, mąka do posypania stolnicy, tłuszcz do formy.
 
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017