Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

CHLEBA NASZEGO...ŚWIĄTECZNEGO.


Na dzień przed Wigilią wybraliśmy się do Męciny k/Limanowej, w odwiedziny do Kazimiery Piwowar, znanej z wyjątkowego smaku wypiekanych w  jej gospodarstwie agroturystycznym tradycyjnych chlebów, podpłomyków, kołaczy, bucht i ciast drożdżowych.
Z pieczywem od pani Kazimiery, spotykaliśmy się wielokrotnie w minionych latach podczas przeglądów, konkursów i  festiwali potraw regionalnych czy tradycyjnych.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Jej syn - Marek - jest nie tylko „prawą ręką”, niezastąpioną w prowadzeniu gospodarstwa i pomocy w wypiekach, ale także organizatorem wyjazdów na coraz częstsze prezentacje specjałów Sądecczyzny i Ziemi Limanowskiej, które w sezonie letnim odbywają się w Sądeckim Parku Etnograficznym.
Na nim też spoczywa obowiązek dostarczania pieczywa do zamawiających.
Tych zaś z miesiąca na miesiąc przybywa, bo wieści o tradycyjnych wypiekach wychodzących spod ręki pani Kazimiery niosą się już daleko, nawet za odległy o 100 km Kraków.

Już od progu prawdziwy gorąc bije od wielkiego pieca chlebowego, na którym stoją koszyki z wyrastającym ciastem, a zapach świeżo pieczonych bochnów jest wprost niesamowity!

Zapraszamy do wysłuchania reportażu z naszej wizyty w gospodarstwie Kazimiery Piwowar - Chleba naszego... świątecznego (MP 3).


                             

                      

                             

                      

                             

                             

         

                      

                             

                

                      

Możliwość bezpośredniego uczestniczenia w niezwykłej ceremonii wypieku chleba tradycyjną metodą i ciepło temu towarzyszące zrobiło na nas wielkie, niezapomniane wrażenie, podobnie jak atmosfera stworzona przez gospodarzy - Kazimierę, Halinę i Marka Piwowarów.
Dopiero tu widać, że chleb nasz powszedni, a szczególnie chleb świąteczny, zupełnie inaczej pachnie i smakuje, gdy oddaje się mu tak wiele serca i prawdziwej pasji.


Tekst: Joanna PiejkoHorwath
Foto i nagranie: Leszek Horwath
© JM Media 2008. All rights reserved.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017