Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
    Ogródek zielny
    Ziołolecznictwo
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

ZDROWIE WPROST Z KWIATU.


Na łąkach pojawiły się już kwiaty mlecza czyli mniszka lekarskiego.
Warto zwrócić uwagę na tę pospolicie występująca roślinę, bowiem znaleźć może ona przynajmniej kilka ciekawych zastosowań w domowej kuchni - szczególnie teraz.
Młode liście mniszka po lekkim zblanszowaniu mogą stanowić bazę znakomitej i zdrowiej sałatki wiosennej, zaś kwiaty niezastąpiony składnik do wyrobu syropu lub mleczowego winka.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
SAŁATKA Z LIŚCI MLECZA.

Liście mniszka (nawet młode) sa lekko gorzkie. Dlatego przed kulinarnym wykorzystaniem należy je lekko zblanszować lub zalać na pół godziny osoloną wodą.
Tak przygotowane liście można podawać, jak sałatę (także z sosami). Można łączyć je z sałatą, soczewica, fasola, grochem i ciecierką.


„SZPINAK” MLECZOWY.


Żadna filozofia! Z liśćmi mlecza (po uprzednim pozbyciu się goryczki) postępujemy identycznie jak ze szpinakiem.
Pamiętajmy o dodaniu czosnku.
Warto spróbować dodać także nieco bundzu owczego lub krowiego.

          

Na Podkarpaciu mniszek znany jest pod nazwą „majówka”. Właśnie z Pogórza pochodzi przepis na...

SYROP Z MAJÓWEK .

Składniki:
250 szt. kwiatów mlecza, 1 litr wody.

Wykonanie:
Gotować przez 1/2 godziny, odcedzić, do wywaru dodać 1 kg cukru, 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub soku z cytryny, gotować do zawiesiny, wlać do słoików, zapasteryzować.


SYROP Z KWIATU MNISZKA.


Kwiaty mniszka układać w słoju warstwa i przesypywać cukrem. Następnie ugnieść, by puściły sok. Wlać 50 g spirytusu, po czym wierzch przysypać cienką warstwą cukry (ok. 0,5 - 1 cm).
To znakomity specyfik domowy (podajemy 2-3 łyżeczki) na chore gardło, kaszel i przeziębienie.
Przechowywać w chłodnym miejscu.


WINKO Z MNISZKA.

0,5 kg płatków zalać syropem sporządzonym z  4 litrów wody  i 2 kg cukru, dodać drożdże winne.
Przełożyć do słoja.  Postawić w ciepłym, ciemnym miejscu na 2-3 tygodnie, aż kwiaty opadną na dno (można dodać sok z cytryn , przyprawy korzenne, a także melisę).
Zlać do butelek. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Stosować dwa razy dziennie po małym kieliszku. Dobrze wpływa na trawienie, wątrobę i nerki.
 
 Do sporządzenia WINKA Z  MLACU namawia Państwa Wanda Czubernatowa (MP 3).

                      

Warto wiedzieć, że suszone i utarte na proszek płatki kwiatowe mniszka mogą być znakomitym dodatkiem do ciast.
Zapobiegliwe gospodynie zastępowały mniszkowym pyłem (tradycyjnie bardzo drogi) szafran.


Tekst, foto i nagrania:
Leszek Horwath - potrawyregionalne.pl
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017