Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

PRZYSMAKI PODHALA.


Prezentowana poniżej lista przysmaków powstała w oparciu o identyfikację potraw dokonaną w 2003 r. przez Departament Środowiska i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego.
Historia wytwarzania większości produktów sięga co najmniej wieku !!!

Zainteresowanych informacjami związanymi z możliwością uzyskania wpisu na "Listę Produktów Tradycyjnych" i znaku towarowego - "Produkt Tradycyjny z Malopolski" odsyłamy do portalu  "Wrota Małopolski".
Znajdują się tam m.in.: opisy zasad zgłaszania produktów oraz wymagane do zgłoszenia formularze wniosków.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Gałuski ze spyrkom i cebulą - kluski z surowych ziemniaków, omaszczone wędzoną słoniną, o 200-letniej tradycji wytwarzania - gmina Nowy Targ;
Moskol z bryndzą lub boczkiem (moskolik, moskalik, moskal) - placek z płyty kuchennej z ziemniaków i mąki razowej, podawany z bryndzą lub boczkiem, zastępujący chleb, o 500-letniej tradycji wytwarzania - całe Podhale;
Stare odmiany jabłoni "papierówka" -  gmina Raba Wyżna i całe województwo małopolskie;
Stare odmiany jabłoni "krzyśki" - całe Podhale;
Orkisz - odmiana jęczmienia nie oplewionego - całe Podhale;
Kwaśnica z baraniną - zupa na soku z kiszonej kapusty, na żeberkach wędzonych lub gęsinie, o 500-letniej tradycji wytwarzania -  cały Spisz, Orawa i Podhale.
Fasola odmiany "Piękny Jaś" - gmina Raba Wyżna;
Śliwa odmiany "węgierka" - gmina Raba Wyżna i całe województwo małopolskie;
Korbacz - ser z mleka krowiego, o 200-letniej tradycji wytwarzania - gmina Raba Wyżna;
Żur chrzanowy na wędzonce - gmina Raba Wyżna;
Bób z kapustą na wędzonym żeberku - gmina Raba Wyżna;
Flaki z korpielem, grochem lub fasolą - gmina Raba Wyżna;
Jagnięcina ze śiwkami - gmina Raba Wyżna;
Moskal (podpłomyk) - placek z płyty kuchennej z ziemniaków i mąki razowej zastępujący chleb, o 500-letniej tradycji wytwarzania - gmina Szaflary i całe Skalne Podhale.
Kwaśnica -  Biały Dunajec;
Moskol - Biały Dunajec;
Moskol - placek z płyty kuchennej z ziemniaków i mąki razowej zastępujący chleb, o 200-letniej tradycji wytwarzania - gmina Bukowina Tatrzańska;
Zaproska zupa z kminkiem i miętą na bazie zasmażki, o 200-letniej tradycji wytwarzania - gmina Bukowina Tatrzańska;
Fizoły - zupa fasolowa z kaszą i kwaśną śmietaną, o 100-letniej tradycji wytwarzania - gmina Bukowina Tatrzańska;
Kołoc - placek drożdżowy z farszem serowym lub ziemniaczanym, o 100-letniej tradycji wytwarzania - gmina Bukowina Tatrzańska;
Kwaśnica - z kiszonej kapusty, żeberek, słoniny i boczku, o 200-letniej tradycji wytwarzania - gmina Bukowina Tatrzańska;
Hałuski tarciane - kluski z tartych ziemniaków i mąki razowej, omaszczone wędzoną słoniną, o 100-letniej tradycji wytwarzania - gmina Poronin;
Polywka - rosół z barniny, jarzyn i czosnku, spożywany z ziemniakami, o 100-letniej tradycji wytwarzania - gmina Poronin;
Kwaśnica, moskol, oscypek, bundz, żentyca, o 100-letniej tradycji wytwarzania - gmina Poronin;
Oscypek - twardy ser podpuszczkowy, wrzecionowatego kształtu, z mleka owczego, wyrabiany w formach zdobionych artystycznie, nasolony i podwędzony, o 300-letniej tradycji wytwarzania - całe Podhale;
Żentyca - serwatka z mlekiem owczym po skwaśnieniu, pita do ziemniaków, o 300-letniej tradycji wytwarzania - całe Podhale;
Bundz - świeży ser owczy, nie słony, nie wędzony, do spożycia na świeżo, do wyrobu  bryndzy, o 300-letniej tradycji wytwarzania - całe Podhale;
Redykołka - małe sery z resztek pozostałych po produkcji oscypków, w różnych kształtach (serca, zwierzątka) , o 300-letniej tradycji wytwarzania - całe Podhale;
Moskole - placek z płyty kuchennej z ziemniaków i mąki razowej zastępujący chleb, o 300-letniej tradycji wytwarzania - całe Podhale;
Kwaśnica potrawa z kiszonej kapusty, żeberek, wieprzowiny, baraniny, gęsiny, kapusta gotowana jest osobno, potem łączczy się razem, o 300-letniej tradycji wytwarzania - całe Podhale.

 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017