Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
    Ogródek zielny
    Ziołolecznictwo
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Zioła

ARCYDZIĘGIEL LITWOR (łac. Archangelica officinalis).

 



Rośnie dziko w górach nad brzegami potoków i na wilgotnych łąkach. Dorasta nawet do dwóch metrów.
Ma specyficzny, korzenny aromat.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BEZ CZARNY (łac. Sambucus nigra).

 

W dawnych czasach uważano, że w krzewach czarnego bzu mieszkają bóstwa domowe. Stąd zresztą obecność tych krzewów przy wielu wiejskich zagrodach.
W medycynie ludowej czarny bez był ceniony „od zawsze”. Uważano, że zastępuje całą aptekę, pomagając aż w 99 chorobach. Do tego przypisywano mu właściwości magiczne - chronił dom od czarownic więc sadzono z niego żywopłoty z tyłu domu, żeby się złe nie zakradło.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

BORÓWKA CZARNA (łac. Vaccinium myrtillus).

 

Powszechnie występująca w lasach krzewinka, znana także pod nazwą czarnej jagody i czernicy, wykorzystywana jest w kuchni i ziołolecznictwie od  ponad 2 tysięcy lat. 

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BRUSZNICA (łac.Vaccinium vitis idea).

 

Krzewinka o skórzastych, odpornych na mróz liściach, kwitnąca drobnym, białym lub różowym kwiatem, rosnąca dziko, w miejscach dobrze nasłonecznionych oraz w widnych lasach sosnowych i na wrzosowiskach
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BYLICA PIOŁUN (łac. Artemisia absinthium).

 

Rośnie w charakterystycznych, metrowej wysokości kępach. Całe rośliny pokryte są meszkiem nadającym im popielaty odcień.
Liście przypominają natkę pietruszki. Drobne, kuliste koszyczki kwiatowe mają specyficzny, ostry, korzenny zapach.
W starożytnym Egipcie związana była z kultem Izydy. W Rzymie była składnikiem napojów podawanych zwycięzcom zawodów.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CZARNUSZKA (łac. Nigella sativa).

 


Pochodzi z zachodniej Azji, Bliskiego Wschodu oraz krajów śródziemnomorskich. Uprawiana głównie w Indiach, gdzie nazywana jest kalonją.  Nie wiadomo jak i kiedy pojawiła się w polskiej kuchni ludowej.
Ze względu na korzenny, lekko gorzki smak można nią zastępować pieprz. Nasiona należy przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym i ciemnym miejscu.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

DZIKA RÓŻA (łac. Rosa canina).

 

Krzewy dzikiej róży rosną na brzegach lasów, przy drogach i ogrodzeniach.
Jej owalne owoce, koralowopomarańczowe (często mylnie nazywane głogiem) zawierają duże ilości znakomicie przyswajalnej witaminy C, prowitaminy A oraz witaminy: E, B-1, B-2 i K.
Można - bez przesady - powiedzieć, że są jak najbardziej naturalną „bombą witaminową”.
Owoce najlepiej zbierać późną jesienią - po ich przemarznięciu.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

KMINEK (łac. Carum carvi).

 

Ta dwuletnia roślina pochodzi z krajów azjatyckich (Iran, Turcja), a jej suszone  nasiona (całe lub mielone) używane są jako przyprawa od ponad 5000 lat.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KOCIMIĘTKA (łac. Nepeta cataria).

 

Jest byliną o lekko cytrynowej woni, nieco omszałych, sercowatych liściach z białymi lub bladoróżowymi kwiatami. Kwitnie od lipca do września.
Występuje prawie w całej Europie i jest bardzo chętnie hodowana w ogrodach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MAK (łac. Papaver somniferum).

 

Jest rośliną jednoroczna, znaną i wykorzystywaną od ponad 3000 lat, pochodząca z Bliskiego Wschodu.
Dojrzałe nasiona używane są w kuchniach całego świata.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017