Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
    Ogródek zielny
    Ziołolecznictwo
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

CZARNUSZKA (łac. Nigella sativa).



Pochodzi z zachodniej Azji, Bliskiego Wschodu oraz krajów śródziemnomorskich. Uprawiana głównie w Indiach, gdzie nazywana jest kalonją.  Nie wiadomo jak i kiedy pojawiła się w polskiej kuchni ludowej.
Ze względu na korzenny, lekko gorzki smak można nią zastępować pieprz. Nasiona należy przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym i ciemnym miejscu.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Zastosowanie
Nadaje chrupkośc duszonym warzywom (np. kapuście, cukini).
Prażonymi nasionami można natrzeć kotlety przed pieczeniem lub smażeniem.
Można je dodawać także do białego sera białego, jogurtów naturalnych, sałatek, potraw z jagnięciny i drobiu.
Nasionami czarnuszki posypywano  także pieczywo (chleb i podpłomyki).
 
Wróć ...
Napisał: ~Natalia Opublikowano: 2014-03-19 11:07:33
A czy czarnuszka jest zdrowa? Czy zawiera tylko raczej walory smakowe? Spotykałam się już z różnymi opiniami na ten temat...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017