Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
    Ogródek zielny
    Ziołolecznictwo
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

BYLICA PIOŁUN (łac. Artemisia absinthium).


Rośnie w charakterystycznych, metrowej wysokości kępach. Całe rośliny pokryte są meszkiem nadającym im popielaty odcień.
Liście przypominają natkę pietruszki. Drobne, kuliste koszyczki kwiatowe mają specyficzny, ostry, korzenny zapach.
W starożytnym Egipcie związana była z kultem Izydy. W Rzymie była składnikiem napojów podawanych zwycięzcom zawodów.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Współcześnie dodawana jest do  wermutów.
Stanowiła też podstawę absyntu (wódki piołunówki), którego produkcji zakazano ze względu na szkodliwość dla zdrowia.
 
Zastosowanie
Świeże, siekane listki - do podniesienia smaku pieczeni (szczególnie wieprzowej) oraz aromatyzowania peklowanego mięsa.
Ogólnie - do wzbogacenia smaku tłustych i ostrych potraw.
Suszone kwiaty - do przyprawiania zup jarzynowych.
W mieszankach z innymi ziołami - do produkcji korzennych win i niektórych domowych nalewek
Dawniej dodawana do piwa, zamiast chmielu.
W medycynie ludowej wywary z piołunu stosowano na apatyt. Zwalczano nimi także (stosując zewnętrznie) wszy i świerzb.

 

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017