Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
    Ogródek zielny
    Ziołolecznictwo
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

KOCIMIĘTKA (łac. Nepeta cataria).


Jest byliną o lekko cytrynowej woni, nieco omszałych, sercowatych liściach z białymi lub bladoróżowymi kwiatami. Kwitnie od lipca do września.
Występuje prawie w całej Europie i jest bardzo chętnie hodowana w ogrodach.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Łacińska nazwa pochodzi od rzymskiego miasta Nepeti słynącego z upraw tej rośliny. Już w starożytności stosowana była jako roślina przyprawowa i lecznicza.

Polska nazwa tego zioła ma ścisły związek z kotami, które u tych zwierząt wywołuje działania całkowicie odwrotne niż u ludzi. Zawarty w kocimiętce olejek eteryczny (nepetalakton) powoduje u kotów euforię silniejszą od rui, trwającą nawet kwadrans. Koty tarzają się w zielu kocimiętki niszcząc w amoku  jej krzaczki.
Źródłosłowu lokalnej, gwarowej nazwy ”madra”, spotykanej w Beskidzie Sądeckim, nie udało nam się ustalić.
 
Badania entomologów z Uniwersytetu Stanowego Iowa dowiodły, że olejek z kocimiętki zniechęca komary około dziesięć razy skuteczniej niż środki chemiczne zawarte w preparatach do odstraszania owadów. Podobne działanie zaobserwowano także w przypadku karaluchów i termitów.

Zastosowanie:
Świeże liście można dodawać do mięs (szczególnie do baraniny), bowiem nadają im lekko miętowego aromatu..
Jest także składnikiem herbat ziołowych.
 
W lecznictwie ludowym przygotowywano z niej napary podawane przy przeziębieniach i kaszlu (zawiera spore ilości witaminy ”C”) - działa napotnie nie powodując wzrostu temperatury ciała.
Ma także działanie uspokajające, podobne do melisy, z którą często bywa mylona.
Kilka kropel naparu z kocimiętki skutecznie usuwa kolkę u małego dziecka.
Napary stosowano także na bóle głowy i dolegliwości żołądkowe (działanie lekko przeczyszczające).
Płukanie głowy naparem łagodziło podrażnienia skóry, a okładania  rozgniecionymi liśćmi i kwitnącymi pędami siniaków i stłuczeń powodowało szybsze ich znikanie.
 
 

Tekst i foto:
Andrzej Mikołajewicz - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2012. All rights reserved.

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017