Właściwości lecznicze mają wszystkie części krzewu: kwiaty, dojrzałe owoce, młode liście, rdzeń gałęzi, kora, korzeń.
UWAGA !
* owoce nie całkiem dojrzałe zawierają kwas pruski i są trujące
* dojrzałych owoców nie wolno również jeść na surowo
* soków i przetworów nie poddanych obróbce termicznej nie wolno spożywać
Kwiaty zbiera się w pełnym rozkwicie, ścinając całe kwiatostany, suszy rozwieszone na sznurkach, a po wysuszeniu oddziela od szypułek i przechowuje w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Najczęściej sporządza się z nich odwary i napary.
Stosuje się przy przeziębieniach, kaszlu, katarze, zaflegmieniu płuc. Działają moczopędnie, uszczelniają ścianki naczyń włoskowatych, zapobiegając ich nadmiernej kruchości. Pomagają też w leczeniu astmy i reumatyzmu, oraz dolegliwościach oczu i nerek.
Kwiat czarnego bzu ma również zastosowanie jako przyprawa w sporządzaniu miodów korzennych (miód litewski czwórniak, miód staropolski dwójniak)
SYROP ZE ŚWIEŻYCH KWIATÓW.
25 baldachów świeżo rozkwitłych kwiatów zalewamy 2 litrami wody. Po 48 godz. odcedzamy na sicie, do płynu dodajemy 2 kg cukru, przegotowujemy i zlewamy do butelek.
Syrop pijemy przy przeziębieniach
Napar z suszonych kwiatów.
Łyżkę suszonych kwiatów zalewamy szklanką wrzątku i parzymy 15 min. pod przykryciem, a potem odcedzamy.
Pijemy przy przeziębieniach i grypie w dowolnej ilości
Używamy do płukania ust i gardła, do przemywania spojówek oczu.
LEMONIADA ZE ŚWIEŻYCH KWIATÓW.
30-50 kwiatostanów i 3 cytryny podzielone na cząstki zalewamy w kamiennym garnku i pozostawiamy na 24 godz. Następnie odcedzamy, dodajemy 1 kg cukru, mieszamy i pozostawiamy na 24 godz. Napój jest gotowy.
Ale można go zlać do butelek i przechowywać w piwnicy. Po 3 - 4 tygodniach wytwarza się pewna ilość CO2 i lemoniada, dobrze oziębiona, musuje jak szampan.
Tekst i foto:
Andrzej Mikołajewicz - potrawyregionalne.pl
© JM Media. All rights reserved. |