Sok z kwiatów czarnego bzu

Zastanawiasz się czy warto przygotować sok z kwiatów czarnego bzu? Odpowiedź znajdziesz w naszym artykule.

Czarny bez został opisany i rozłożony na części pierwsze już przez Hipokratesa w Starożytnej Grecji, o którym mówi się, że był „ojcem medycyny”. Nie dziwi więc fakt, że roślina znana od tylu pokoleń wstecz sprawdza się w domowych apteczkach i kuchniach, w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, a także w medycynie naturalnej. Kwiat czarnego bzu zawiera w sobie wartościowe składniki odżywcze, dlatego warto przyjrzeć się z bliska tej roślinie pochodzącej z Północnej Afryki. Jakie jest działanie tej rośliny? Działa delikatnie przeciwzapalnie, napotnie, przeciwwirusowo, rozgrzewająco, wykrztuśnie oraz uszczelnia naczynia krwionośne.

Zdrowe przetwory z kwiatów czarnego bzu

Można wykorzystać go na wiele sposobów, między innymi na smaczne i zdrowe przetwory:

  • nalewki
  • soki
  • syropy
  • dżemy i konfitury
  • ciasta
  • powidła
  • przecier
  • herbata ziołowa
  • octy
  • oleje

Oprócz kulinarnych zastosowań, kwiat czarnego bzu ma właściwości pielęgnacyjne i co ważne, jest uniwersalnym produktem tego typu – sprawdzi się w przypadku cery normalnej, mieszanej, trądzikowej i dojrzałej.

Przygotowujesz nalewkę? Te produkty, mogą Ci się przydać:


 Klasyczne przepisy z wykorzystaniem czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu – przyjemnie słodki i zdrowy

Kwiat czarnego bzu na syrop należy zbierać w okresie wiosenno letnim, mniej więcej od połowy maja do połowy lipca. Uzbierany surowiec najlepiej wykorzystać od razu do zrobienia przetworów, można jednak związać gałązki z kwiatami i powiesić do wysuszenia, a co ciekawe, nawet mrozić. Przed przygotowaniem syropu, na około godzinę, należy rozłożyć kwiaty na jasnej, dużej powierzchni, aby wyszły z nich wszystkie drobne żyjątka. Następnie zagotowujemy wodę w naczyniu z dodatkiem dowolnego słodzidła – może być to zwykły cukier, cukier trzcinowy, czy miód. Jeśli będzie to miód, nie dodajemy go podczas gotowania wody, a dopiero na końcu kiedy woda ostygnie, aby nie stracił właściwości.

Sok z kwiatów czarnego bzu – jak przyrządzić?

Do gotującej się wody wrzucamy kwiaty, uważnie, aby nie straciły cennego pyłku (nie myjemy ich przed gotowaniem). Standardowe proporcje to 1kg cukru na 1,5 l wody, oczywiście można je zmienić, w zależności od preferencji. Do garnka można dorzucić: kilka plasterków cytryny lub pomarańczy i opakowanie kwasku cytrynowego. Po zagotowaniu wszystkiego, należy odłożyć napar do ostudzenia, potem schować do lodówki na około dobę i rozlać do wyparzonych butelek czy słoików.

Sok z czarnego bzu

Sok można przygotować ze zrobionego wcześniej syropu – rozpuścić pożądaną ilość w wodzie, można dodać do tego świeżo wyciśnięte soki z innych owoców, cytryn, pomarańczy, przetartych malin czy granatu. Równie dobrym dodatkiem do takiego soku na bazie syropu będą świeże liście mięty czy rozmaryn.

Można też przygotować sok z owoców czarnego bzu – w wyciskarce wrzucając świeże owoce i uzyskać czysty, lekko cierpki produkt bez dodatku cukru. A może przepis babci? Kolejną opcją, tym razem z babcinej szuflady, jest zebranie owoców, zagotowanie wody, wrzucenie owoców (bez zielonych sztuk), przełożenie na sito aby sok obciekł, kolejno na 1 l soku należy dodać około 300g cukru, dodać sok z cytryny wedle uznania i znów zagotować. Na koniec rozlać do słoików i pasteryzować przez 10 min.

Rzadko spotykana ciekawostka kulinarna, czyli…

Ocet z kwiatów czarnego bzu

To ciekawa i multi zdrowa propozycja – jedną wiązkę kwiatów należy zalać jedną filiżanką octu jabłkowego, taka jest proporcja. Następnie słoik chowamy w ciemne i ciepłe miejsce, od czasu do czasu pamiętając o mieszaniu przygotowanej kompozycji. Po tym czasie można odcedzić ocet i cieszyć się jego właściwościami i nietypowym smakiem. Taki ocet to ciekawy dodatek kulinarny, ale również działa wzmacniająco w kwestii odporności, moczopędnie, łagodzi objawy przeziębień, wspiera pracę jelit, a nawet koi stany zapalne stawów i mięśni.

 

Sok z kwiatów czarnego bzu

Aby cieszyć się owocami i kwiatami czarnego bzu, jeśli mamy możliwość posadzić krzew we własnym ogrodzie lub na działce – śmiało. Piękny krzew będzie cieszył nasze oczy, a jego jadalne części będą zapewniały zdrowie i urodę przez cały rok. Należy tylko pamiętać o częstym podlewaniu na początku jego wzrostu, nawożeniu przed i po kwitnieniu i przycinaniu. Jak przycinać bez?

Nie należy przycinać młodych roślin, które jeszcze nie kwitną. Kiedy mamy do czynienia ze starszym okazem, przycinamy w czerwcu, po okresie kwitnienia, aby nie pozbawić go pąków. Kwiatostany najlepiej przycinać razem z fragmentem pędu lub nad miejscem, gdzie wyłania się świeży pęd. Niezwłocznie trzeba też usuwać te baldachimy kwiatowe, które już przekwitły.

Sok z kwiatów czarnego bzu – dlaczego warto się nim zainteresować?

Reasumując, czarny bez to roślina o wielu prozdrowotnych cechach, którą warto stosować w codziennej diecie aby cieszyć się zdrowiem i pięknym wyglądem, o wyjątkowym zapachu i smaku. Można stosować go w diecie dorosłych jak i dzieci, jest bezpiecznym i uniwersalnym składnikiem domowych jak i aptecznych środków wspierających układ odpornościowy i pokarmowy, a używany jako dodatek do prosty dań może zaskoczyć każdego, komu chcemy sprawić kulinarną niespodziankę.

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *