Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
    Prezentacje
    Spotkania
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Rozmaitości

PIĘKNO W ULACH ZAKLĘTE.

 

Chwalił raz siebie człowiek, opatrując ule;
- Jak to ja z wami, pszczółki, obchodzę się czule!
- Prawda, - rzekły - lecz dobroć z jakiego powodu?
Alboż to dla nas robisz? Dla naszego miodu.


(Ignacy Krasicki)

Hodowla pszczół na ziemiach polskich sięga czasów prasłowiańskich, a jej istnienie potwierdza w zapiskach pochodzących z V w. n.e. grecki historyk Herodot.
O słowiańskim bartnictwie,  z czasów wyznaczających początki pań-stwowości polskiej piszą też w  kronikach:  Ibrahim ibin Jakub - kupiec arabski,  Thitmar - niemiecki mnich oraz Gall Anonim.
Najcenniejszą ”relikwią” polskiego pszczelarstwa jest znajdująca się w Muzeum w Kluczborku tysiącletnia kłoda, wydobyta z dna Odry, w 1901 roku.
 
 Zobacz więcej ... 

ORKISZ PROSTO Z MŁYNA.

 

Projekt pod tym tytułem realizowany jest w Ropie k/Gorlic przez Stowarzyszenie Pogranicza, a jego głównym celem jest przywrócenie uprawy orkiszu, zaniechanej na tym terenie  przed 40 laty.

Przypomnijmy, że orkisz jest jedną z najdawniejszych odmian pszenicy, spożywaną już w starożytności. W Rzymie przygotowywano z niego potrawy dla gladiatorów i zawodników biorących udział w igrzyskach.
Rosnąca zainteresowanie i moda na naturalne odżywianie zwróciły się także ku orkiszowi, a jego codzienne wykorzystywanie w kuchni jest najbardziej popularne w Czechach, Austrii i Szwecji.
 
 Zobacz więcej ... 

KUMOTERSKO GOŃBA.

 

Zimą, w czasie góralskiego karnawału, od dziesiątków już lat, w każdej podhalańskiej wsi toczy się ostra rywalizacja o prymat w powożeniu kumoterkami oraz w skiringu i ski-skiringu. Ścigają się gazdowie jak Podhale długie i szerokie...

- Mijały nas też kumoterki, czy piękne góralskie, rzeźbione i malowane, sanki; kumoterki były mniej wywrotne, bo były bez siedzeń; siedziało się na dnie sań, a dno było bliżej ziemi. Z tyłu na płozach była przymocowana ławeczka, na której furman stał i tak przenosił swój ciężar,  aby równowagę kumoterek utrzymać i nie pozwolić, by się wywaliły - wspomina Jan Pluciński w ”DzieciństwieSpiszaka”.
 
 Zobacz więcej ... 

KANYŚ SIE PODZIAŁA ŚLEBODO?

 





„Zatonie, zatonie piórecko na wodzie, ale nie zaginie nuta o ślebodzie” - mówią słowa jednej z góralskich śpiewek, ale Zofia Mieszczak pyta w wierszu - „Miniono śleboda” :



Ty nasa ślebodo kanyś się podziała,
Cy cie starodowność ze sobom zabrała?
Bo echa śpiewania nie niesom ni turnie, ni lasy.
Kaz sie podziały starodowne casy? (…)

Ni ma juz ślebody - kajsi sie podziała,
Ale jo jom bede stale zbacowała,
I kanysi cosi warciutko wymyśle,
Siengnem do ślebody w tym moim umyśle.

 
 Zobacz więcej ... 

TRUSKAWKOWY WEEKEND - JEDZMY TRUSKAWKI !!!

 

Nasz kraj z roczną produkcją sięgającą 200-240 tys. ton truskawki jest niekwestionowanym potentatem na światowym rynku handlu tym owocem, ale aż 80% trafia na eksport. Czyżby nasza truskawka była niedoceniana?

Od kilku lat niekwestionowaną królową upraw jest Senga-Sengana”, wywodząca się z Niemiec, o miąższu bardzo aromatycznym i smacznym, łącząca w sobie dwie ważne cechy towarowe - równie dobrze nadaje się do przetwarzania i zamrażania, jak i do bezpośredniego spożycia. Jest to jednak odmiana dość wrażliwa na choroby liści i szarą pleśń, lecz bardzo odporna na choroby systemu korzeniowego.
 
 Zobacz więcej ... 

OSCYPEK SPOD KROKWI.

 

Nie trzeba iść daleko, hen w góry. Ta bacówka „przytuliła się” do wzgórza  opodal Wielkiej Krokwi, nad szemrzącym strumieniem, a owieczki pasą się na łąkach vis a vis Stacji Centralnej TOPR.

Taaaaaaaki widok, niemal w centrum Zakopanego !!!

 
 Zobacz więcej ... 

ZAPOMNIANE ZAGÓRZANY ?

 

 "Nasze Zagórzany to mała wioseczka, na dwóch wzgórzach leży, dołem płynie rzeczka..." - tak mówi ludowa przyśpiewka. Nie wyjawia ona jednak całej prawdy o tej interesującej , ale nieco zapomnianej miejscowości na Ziemi Gorlickiej.

W Zagórzanach znajdują się ruiny pałacu Skrzyńskich, zbudowanego w latach 1835-1839 według projektu włoskiego architekta Franciszka Marii Lanciego, otoczonego rozległym 11 hektarowym parkiem okolonym ceglanym murem.
 
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017