Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
    Prezentacje
    Spotkania
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Rozmaitości

SMAKOWITA WIZYTÓWKA POLSKI.

 

Związek Rzemiosła Polskiego gościł w swojej siedzibie (12 maja 2009 r.) przedstawicieli małych i średnich firm działających w zakresie sektora spożywczego.
Konferencja „Produkty regionalne i tradycyjne wizytówką Polski, szansą dla małych i średnich przedsiębiorstw” zorganizowana została pod auspicjami Związku Rzemiosła Polskiego, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej i  Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu. Miała na celu zapoznanie producentów z możliwościami, jakie tkwią w  wytwarzaniu produktów tradycyjnych, o regionalnym charakterze.
Konferencji towarzyszyła prezentacja kilku producentów wyrobów regionalnych.
 
 Zobacz więcej ... 

JAGNIĘTA POJECHAŁY DO WŁOCH.

 

Na Podhalu zakończył się doroczny skup jagniąt, które w okresie bezpośrednio poprzedzającym Wielkanoc są eksportowane do Woch.
Jagnięcina jest wielkanocnym, tradycyjnym przysmakiem na włoskich stołach, a kupcy z Italii, już od ponad 20 lat zaopatrują się przed świętami w jagnięcinę z Podhala.

Największą konkurencją dla Polskich hodowców jest tańsza
 jagnięcina z Bułgarii, Rumunii czy Węgier.
 
 Zobacz więcej ... 

ROZWÓJ OBSZARÓW WIEJSKICH - WIZERUNEK MEDIALNY.

 


Już po raz drugi, w siedzibie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (26 lutego 2009 r.), spotkali się przedstawiciele mediów oraz organizacji zajmujących się tematyką wsi i rolnictwa, by wspólnie zastanowić się nad możliwościami wsparcia dla rozwoju obszarów wiejskich.

Poprzednia konferencja, inaugurująca stałą współpracę naukowców, praktyków i animatorów życia wsi oraz przedstawicieli świata mediów odbyła się w 2008 r. i została zorganizowana - tak jak i obecna - wspólnie przez Rektora SGGW i Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 
 Zobacz więcej ... 

KONFERENCJA W BOGUCHWALE.

 

Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale jest znany i ceniony w kraju m.in. za konsekwentne działania na rzecz dokumentowania i promocji kulinarnego i kulturalnego dziedzictwa regionu.
Kilka razy w roku organizowane są w nim szkolenia, w których biorą udział m.in. producenci żywności opartej o tradycyjne receptury. Spotkania te są także źródłem wiedzy o unijnych programach pomocowych i grantach.
 
 Zobacz więcej ... 

CHLEB A NASZE ZDROWIE.

 

Nie samym chlebem człowiek żyje... jednak jest to od tysiącleci ważny składnik diety człowieka - pod każdą szerokością geograficzną. Co więcej, biorąc pod uwagę pozycję pieczywa we współczesnej piramidzie żywieniowej (na najniższym poziomie, zaraz u podstawy), uznać należy za dietetykami, iż powinien on pojawiać się w codziennym jadłospisie, stanowiąc jeden z najistotniejszych komponentów naszego menu.

Tymczasem spożycie pieczywa w Polsce maleje. Konsument atakowany zewsząd reklamami alternatywnych, nowoczesnych produktów żywnościowych, coraz częściej rezygnuje z tradycyjnego chleba, na korzyść przeróżnych masowo wytwarzanych przez rynkowych gigantów „chlebów chrupkich”, przez wielbicieli prawdziwego chleba zwanych po prostu „deskami”.
 
 Zobacz więcej ... 

SMAKI DARŁOWA.

 

Królewskie Miasto Darłowo - jeden z najpiękniejszych nadbałtyckich kurortów.
Ślady bytności człowieka w jego okolicach sięgają ok. 8000 lat p.n.e.  W czasach Cesarstwa Rzymskiego docierali tu kupcy rzymscy podążający „Bursztynowym Szlakiem”. Wyroby z brązu, srebra i złota wymieniali na bursztyn, miód, skóry czy wosk.  Między  VIII a IX wiekiem osady i grodziska na terenie Ziemi Darłowskiej połączyły się w jeden organizm tworząc targowo-portową osadę Dirlov.
 
 Zobacz więcej ... 

PIERWSZA WROCŁAWSKA RESTAURACJA.

 

Początki wrocławskiego restauratorstwa sięgają pierwszej dekady XIX w. i związane są z okresem francuskiej okupacji miasta w latach 1806-1807.
Pewne elementy kultury francuskiego stołu docierały do Wrocławia już nieco wcześniej, by wymienić otwartą 8 stycznia 1801 r. kawiarnię J. E. Pfeiffera w kamienicy „zur goldenen Krone” na rogu Rynku i ulicy Oławskiej, której klienci zasiadając do osobnych nakrytych stolików z krzesłami mogli do zamówionej kawy oddać się lekturze prasy.
 
 Zobacz więcej ... 

WINNICE MAŁOPOLSKI.

 

W Konsulacie Generalnym Republiki Austrii w Krakowie podsumowano drugi etap programu „Winnice Małopolski”,  realizowanego od 2006 r. przez Małopolską Agencję Rozwoju Regionalnego.
„Winnice Małopolski” stanowią element działań edukacyjno-promocyjnych produktów tradycyjnych i regionalnych prowadzonych przez MARR S.A., zmierzających przede wszystkim do odtworzenia tradycji winiarstwa i winogrodnictwa w Małopolsce.
 
 Zobacz więcej ... 

KONFERENCJA W OŻAROWIE.

 

RYNEK TRADYCYJNEJ ŻYWNOŚCI
O UZNANEJ JAKOŚCI.

Podczas dwudniowej konferencji w Ożarowie Mazowieckim, zorganizowanej  przez Fundację Fundusz Współpracy, Program Agro-Smak  2 i Ministerstwo Rolnictwa, poruszono szerokie spectrum  najbardziej aktualnych zagadnień związanych z  waloryzacją i ochroną tradycyjnej żywności oraz budową rynku takich produktów w Polsce. Ministerstwo Rolnictwa przedstawiło swój dorobek w zakresie rozwoju oznaczeń geograficznych, zaś realizatorzy programu Agro-Smak podsumowali 5-letnie doświadczenia w zakresie wspierania rozwoju produktów tradycyjnych i rynku tych produktów w Polsce.
 
 Zobacz więcej ... 

MAPA PODKARPACKICH SMAKÓW.

 

Szukając na Podkarpaciu produktów tradycyjnych, przestajemy błądzić i poruszać się po omacku. Przeżycie niezapomnianej przygody z kulinariami i smakami tego województwa ułatwiać nam będzie nie tylko ”Mapa Podkarpackich Smaków”, ale także towarzyszące jej wydawnictwo ”Podkarpackie Produkty Tradycyjne”.

Zaprezentowano je 1 lipca 2007 r. podczas biesiadnej konferencji prasowej (to nowa forma spotkań z dziennikarzami), zorganizowanej w rzeszowskim zajeździe ”Polonez ” przez Stowarzyszenie Pro Carpathia - realizatora projektu ”Szlak Podkarpackich Smaków”, finansowanego z grantu programu Agro Smak 2 - Fundacji Fundusz Współpracy. 

 
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017