Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
    Prezentacje
    Spotkania
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Rozmaitości

HENRYK CYGANIK - AD PERPETUAM REI MEMORIAM.

 

Gwarą mawiał o sobie...
„Nie lubiym cygaństwa, polityki i głupoty. Reśte trawie. Kochom moje dzietcyska, mojom babe i moje góry. Reśte toleruję.
Był człowiekiem niezwykle ciepłym, otwartym i towarzyskim, z humorem znoszącym wszelkie życiowe doświadczenia i przeciwności losu. Nie zmieniła tego nawet długa i ciężka choroba, po której zmarł.
Ten wspominkowy tekst publikuję w 10. rocznicę Jego śmierci, bo jakże nie pamiętać o kumplu i druhu serdecznym?
Komentarzy: 2,  
 Zobacz więcej ... 

JAN KALKOWSKI - NIE TYLKO "JEDNO DANIE".

 

 

Jan Kalkowski - dziennikarz niezapomnianego krakowskiego  „Przekroju” urodził się 12 listopada 1921 w Sosnowcu, zmarł 6 czerwca 1989 w Krakowie.
Był twórcą i redaktorem słynnej rubryki  „Jedno danie”.
Wydał m.in.:  „Warzywa mało znane na naszym stole” i  „Podróże kulinarne”.
Znakomitym komentarzem  i słowniczkiem opatrzył wznowienie książki kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej, które ukazało się nakładem Krajowej Agencji Wydawniczej w Krakowie (1986 r.).
 
 Zobacz więcej ... 

ETNOGRAFIA + GASTRONOMIA.

 

CZYLI NIEZWYKŁY KONKURS W RABCE.
(sprawozdanie członka jury)

NIEZWYKŁOŚĆ tego konkursu polegała na tym, że: - poprzedzony był badaniami... etnograficznymi w 10 wsiach Podhala i w Gorcach; - chodziło nie o kulinarne popisy, ale o to by podać najbardziej autentyczne potrawy ludowe; - uczestnikami byli nie renomowani kuchmistrze, ale gosposie z góralskich wsi; - no i samo jury: na 7 osób - 5 reprezentowało etnografię, w tym dwu profesorów dr dr Roman Reinfuss (przewodniczył) i Mieczysław Gładysz.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZAGADKA LIP MISTRZA STWOSZA.

 
 
Słynny ołtarz w krakowskim Kościele Mariackim, dłuta norymberskiego mistrza Wita Stwosza, powstał w latach 1477-1489.
Historycy sztuki dość powszechnie uważają, że lipowe drewno użyte do wyrzeźbienia figur pochodziło z Puszczy Niepołomickiej, oddalonej o kilkanaście kilometrów od Krakowa.
Być może czeka nas historyczna sensacja, a dotychczasowe informacje o pochodzeniu surowca, z którego powstały monumentalne figury, trzeba będzie gruntownie zweryfikować...
 
 Zobacz więcej ... 

BARKA TUMSKA.

 

To jedyna we Wrocławiu restauracja na Odrze. Będzie prowadzić działalność - co godne jest podkreślenia - przez cały rok.
Barka Tumska jest nietypową restauracją. Oprócz działalności podstawowej, będzie animować wiele wydarzeń kulturalnych
- powiedział nam Zbigniew Pasieka, dyrektor Hotelu Tumskiego, który jest właścicielem barki.
Restauracja usytuowana na Odrze rozpoczęła działalność 25 sierpnia 2011 r. podając zaproszonym na otwarcie m. in.: filetowanego miętusa w sosie z szyjkami rakowymi i mulami, z ryżem przekładanym szpinakiem, zupę rybną z pomidorami i mozzarellą z odrobiną bazylii i imbiru czy sałatkę z kalmarami i kurkami w delikatnym sosie balsamico.
 
 Zobacz więcej ... 

LETNI SPŁYW PRZEŁOMEM DUNAJCA.

 

Spływ pienińskim Przełomem Dunajca zachwyca o każdej porze roku.
Na zaproszenie flisaków wybraliśmy się na słoneczną, lipcową eskapadę „harnasiem polskich rzek”  z  przystani w Sromowcach-Kątach do Szczawnicy. Flisacką załogę stanowili Stanisław i Grzegorz Chmielowie.

Migawka aparatu pracowała wytrwale, wtórował jej magnetofon. Tak powstał nasz multimedialny reportaż do którego obejrzenia i posłuchania teraz Państwa zapraszamy...
 
 Zobacz więcej ... 

KUCHNIA Z OKRASĄ - REGIONALNE SMAKI.

 
Gościem tego bardzo popularnego i cenionego przez widzów programu prowadzonego przez Karola Okrasę, w sobotę - 20 czerwca 2009 r., był Leszek Horwath - redaktor naczelny portalu potrawyregionalne.pl . 
W tym odcinku, ostatnim przed wakacyjną przerwą, znalazło się również miejsce na podsumowanie dotychczasowych wędrówek w  poszukiwaniu tradycyjnych smaków, które zaprowadziły Karola Okrasę do najsmakowitszych regionów i  miejsc w Polsce.
 
 Zobacz więcej ... 

PODRÓŻ NIE TYLKO KULINARNA (1).

 

Niezwykli ludzie, zapierające dech w piersiach krajobrazy, wspaniała architektura i  sztuka oraz niezwykle smakowita kuchnia.
Tak mogłabym jednym zdaniem opisać swój kilkudniowy pobyt na Sądecczyźnie.
Przyjechałam na zaproszenie portalu, który zorganizował kilka moich spotkań autorskich z Czytelnikami.
Odbyły się one w  Zespole Szkół Gastronomicznych w Nowym Sączu, w Sądeckiej Bibliotece Publicznej im. Józefa Szujskiego w Nowym Sączu, w Bibliotece Publicznej im. Wiktora Bazielicha w  Starym Sączu, oraz w Folwarku „Stara Winiarnia” w Mszanie Dolnej.
 
 Zobacz więcej ... 

PODRÓŻ NIE TYLKO KULINARNA (2).

 

Mój cicerone poprowadził mnie do innych miejsc wzbudzających zachwyt. Takim miejscem jest np. wzgórze, z którego rozpościera się widok na góry otaczające kotlinę, w której położony jest gród świętej Kingi - Stary Sącz (na zdjęciu tytułowym). Dostrzegłam w oddali sądecki Wawel - klasztorne zabudowania na wzgórzu z kościołem św. Trójcy. Stary Sącz to nie tylko klasztor księżnej Kingi.
 
 Zobacz więcej ... 

REKORDOWA KREMÓWKA PAPIESKA.

 

W niedzielę, 17 maja 2009 r., rzeszowscy cukiernicy Kazimierz i Radosław Rak oraz Julian Orłowski częstowali mieszkańców Rzeszowa 89 metrową kremówką papieską. Pomysł wypieku tego ciastka powstał 3 lata temu, gdy cukiernicy w rozmowie z rzeszowskimi księżmi zastanawiali się jak uczcić postać wielkiego Polaka - Jana Pawła II. Skojarzenie było naturalne - kremówką papieską.
 
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017