Z jego liści - będących symbolem doskonałości - robiono wieńce, którymi przystrajano głowy zwycięzców (cesarzy, żołnierzy sportowców) i mędrców.
Już wówczas znajdował zastosowania kulinarne, nadając potrawom specyficzny, korzenny aromat, pobudzając apetyt i wspomagając trawienie.
Dzisiaj - bez aromatycznych liści lauru - trudno wyobrazić sobie smaczne gotowanie, tym bardziej że zdobył sobie ”prawo obywatelstwa” niemal we wszystkich kuchniach świata.
Liście lauru należy wyjąć z potrawy przed jej podaniem.
W powszechnym użyciu znajdują się liście suszone, które należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu.
Liście świeże należy użyć po zerwaniu (można je też przechować, przez kilka dni w lodówce, w szczelnym, plastikowym opakowaniu).
Zastosowanie
Do zup - w szczególności rosołów i zup warzywnych.
Do potraw z mięsa, drobiu, ryb i dziczyzny.
Niezbędny składnik sosów i marynat. |