Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

LIŚĆ LAUROWY (łac. Laurus nobilis).


Znany także pod nazwą wawrzynu szlachetnego.
W polskiej kuchni ludowej zwany do dzisiaj bobkiem  lub liściem bobkowym.
W czasach starożytnych (Grecja, Rzym) poświęcony Apollinowi - patronującemu pięknu, dobru, uzdrowicielom i wróżbiarzom.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Z jego liści - będących symbolem doskonałości -  robiono wieńce, którymi przystrajano głowy zwycięzców (cesarzy, żołnierzy sportowców) i mędrców.

Już wówczas znajdował zastosowania kulinarne, nadając potrawom specyficzny, korzenny aromat, pobudzając apetyt i wspomagając trawienie.
Dzisiaj - bez aromatycznych liści lauru - trudno wyobrazić sobie smaczne gotowanie, tym bardziej że zdobył sobie ”prawo obywatelstwa” niemal we wszystkich kuchniach świata.
Liście lauru należy wyjąć z potrawy przed jej podaniem.
W powszechnym użyciu znajdują się liście suszone, które należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu.
Liście świeże należy użyć po zerwaniu (można je też przechować, przez kilka dni w lodówce, w szczelnym, plastikowym opakowaniu).
 
Zastosowanie
Do zup - w szczególności rosołów i zup warzywnych.
Do potraw z mięsa, drobiu, ryb i dziczyzny.
Niezbędny składnik sosów i marynat.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017