Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

ZIELE ANGIELSKIE (łac. Pimenta dioica).

 


Są to jagody drzewka, spokrewnionego z mirtem, które w  XVI wieku przywieżli do Europy z  Nowego Świata konkwistadorzy hiszpańscy.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Zbiera się je niedojrzałe i suszy na słońcu, by uzyskały  charakterystyczny, brazowy kolor. Ich aromat jest kombinacją gałki muszkatołowej, cynamonu i goździków z lekkim posmakiem pieprzu.
Należy je przechowywać w szczelnych opakowaniach, w suchym i ciemnym miejscu.

Zastosowanie
Do potraw z mięsa i przetworów mięsnych (szczególnie szynka).
Do  marynat, zalew do mięsa i ryb oraz do ciast (także z owocami).
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017