Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

PIEPRZ CZARNY (łac. Piper nigrum).

 


Jako przyprawa jest znany i bardzo ceniony od blisko 3000 lat.
Często bywa nazywany "królem przypraw".
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Pochodzi z równikowych lasów Indii, które są jego głównym producentem, ale uprawiany jest także w Indonezji, Malezji i Brazylii. Najlepszy pochodzi z Wybrzeża Malabarskiego.
Są to zielone owoce pnącza poddane fermentacji i suszeniu na słońcu.
Ma własności bakteriobójcze, pobudzające i ułatwiające trawienie, zapobiegające wzdęciom oraz konserwujace pożywienie.

W polskiej kuchni ludowej stosowany był wyłącznie pieprz czarny, ale inne jego gatunki zdobywają w ostatnich latach coraz większą popularność.

Przechowywanie:
* suszone owoce - w szczelnych opakowaniach, w miejscu suchym i ciemnym.
* świeże owoce - w szczelnym opakowaniu w lodówce.
* pieprz mielony - w szczelnych opakowaniach, z daleka od światła;
Pieprz najlepiej zemleć tuż przed użyciem, a dodawać pod koniec sporządzania potrawy, by nie stracił aromatu. Do dłuższego gotowania używać całych ziaren, które przed podaniem potrawy należy z niej usunąć.

 

Zastosowanie
Pogłebia smak wielu potraw, nadaje pikantności potrawom z wieprzowiny i wołowiny. Stosowany także do marynat.

Inne gatunki pieprzu:

Pieprz biały - dojrzałe, suszone owoce pozbawione zewnętrznej warstwy owocni.
Pieprz zielony - świeże, niedojrzałe owoce (najczęściej dostępne w marynacie), rzadko sprzedawany w postaci owoców suszonych.
Pieprz czerwony - dojrzałe owoce, nie pozbawione zewnętrznej warstwy owocni.

Wszystkie gatunki pieprzu najlepiej przechowywać w szczelnych opakowaniach, z daleka od światł?a, a pieprz marynowany (zielony) - w oryginalnych puszkach i słoikach, w chłodnym i ciemnym miejscu.

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017