Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

GAŁKA MUSZKATOŁOWA (łac. Myristica fragrans).

 



Jest to twarde jądro owocu wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Moluków (Wyspy Korzenne).
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Gałkę należy przechowywać w całości, najlepiej w słoikach, w ciemnym i suchym miejscu, ponieważ szybko traci charakterystyczny, gorzki aromat należy trzeć ją na tarce bezpośrednio przed użyciem.
Małe ilości gałki poprawiają apetyt i wspomagają trawienie.
Badąc przyprawa dość droga, w polskiej kuchni ludowej stosowana była sporadycznie.

Zastosowanie
Tarty lub mielony owoc dodawany jest do gotowanych warzyw (kalafior, kapusta, szpinak, ziemniaki), makaronów, deserów mleczno-jajecznych, ciast (szczególnie do piernika) oraz domowych pasztetów.
Ponieważ wysokie temperatury niszczą jej aromat, gałkę należy dodawać pod koniec sporządzania potrawy.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017