Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Specjały

PODKARPACKIE TRADYCJE KULINARNE.

 

W krajach Unii Europejskiej jednym z priorytetów jest kultywowanie lokalnych tradycji i obyczajów. Systemem ochrony objęte są oryginalne produkty rolne oraz żywność lokalna, charakterystyczna ze względu na miejsce powstania i tradycyjny sposób wytworzenia. Podkarpacie ma walory, dzięki którym turystyka powinna stać się jego głównym atutem. Jednak nie zawsze wystarczy mieć tylko odpowiednią bazę noclegową dla turystów. Warto prezentować produkty regionalne, bo przecież one także świadczą o przeszłości regionu, obrazują też przywiązanie do tradycji.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

O KUCHNI DOLNOŚLĄSKIEJ.

 

Z Barbarą Jakimowicz-Klein rozmawia Katarzyna Sieradz, redaktor naczelna ukazującego się w internecie Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego „Kocioł” (nr 9, styczeń/luty 2016) i wrocławska blogerka kulinarną (gotujzkasia.pl).
Od początku istnienia KOTŁA wiedzieliśmy, że wywiady z kulinarnymi pasjonatami z Dolnego Śląska będą jedną ze stałych rubryk. Już na pierwszych spotkaniach organizacyjnych padło nazwisko pani Jakimowicz-Klein, autorki jedynej jak do tej pory książki o kuchni dolnośląskiej i wiedziałam, że będzie to bardzo ważna rozmowa. Temat kuchni dolnośląskiej jest dla mnie szczególny i - pomimo niewielkiego doświadczenia - bardzo chciałam ten wywiad przeprowadzić.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

LUBUSKIE SMAKI I SMACZKI.

 

Ziemia Lubuska sąsiaduje z zachodnio-pomorskim, dolnośląskim, wielkopolskim. Od zachodu graniczy z Republiką Federalną Niemiec. Lubuskie to kraina ponad 500 jezior, i około 52 procent zalesiona - lasami iglastymi i mieszanymi, znana jest nie tylko z licznych atrakcji turystycznych; Woodstock-Kostrzyn n/Odrą, Łuk Murzakowa - piękne ogrody i parki, winobrania - Zielona Góra, szlaku miodu i wina,s zlaku Św. Jakuba, międzynarodowego R1, raj dla wędkarzy, grzybiarzy, myśliwych.
Ta kraina to przede wszystkim tygiel kulturowy - pozostałość po II wojnie światowej. Smaki i smaczki tej ziemi, to kuchnia przesiedleńców z  różnych regionów Polski m.in. z Polesia, Wołynia, Wileńszczyzny, Wschodniej Małopolski, górali czadeckich wywodzących się ze śląska cieszyńskiego oraz ludności rodzimej - autochtonów.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NIECH CIĘ ZAKOLE.

 

Projekt „Poznaj Smak Doliny Wisły - Niech Cię Zakole”, to roboczy tytuł nowego produktu turystyczno-kulinarnego, także szlaku kulinarnego, który powstanie po obu stronach Wisły, w jej Dolinie, w kujawsko-pomorskim. To region, który nie ma jednolitej tożsamości, jak choćby np. Mazowsze czy Świętokrzyskie. Jest niejednorodny kulturowo, złożony z licznych regionów etnograficznych, jak Kujawy, Krajna, Pałuki, Ziemia Dobrzyńska, Ziemia Chełmińska, Pojezierze Brodnickie, Bory Tucholskie, część Kociewia, czy nawet Kosznajderia (któż o niej słyszał?)
Tu w Gzinie, w Gospodarstwie Agroturystycznym „Gzinianka” rozpoczynamy projekt, o którym niebawem będzie głośno, a nosi on nazwę „Poznaj smak Doliny Wisły-Niech Cię Zakole”. Dzięki niemu rozsmakujesz się nie tylko w lokalnej kapuście, mięsie z hodowanej na terenie Doliny Dolnej Wisły owcy „wrzosówki”, czy z połączenia tychże produktów - we wspaniałym bigosie...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KUCHNIA ŁEMKÓW I BOJKÓW.

 


Bieszczady to region, który nie rozpieszczał swoich mieszkańców obfitością płodów.
Nienajlepsza jakościowo ziemia i surowy, górski klimat, powodowały, że często pod strzechy chyż (zagród) zaglądał głód, zwłaszcza na przednówku.
Dodatkowo przechodzące liczne wojny i najazdy pustoszyły rabowały i tak już bardzo ubogie górskie wioski.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ŁÓDZKIE SMAKI I SMACZKI.

 


W nie byle jakim wykonaniu można było je poznawać podczas V Targów Żywności Naturalnej „Natura Food”. W ramach programu „Kreowanie marki Łódzkie poprzez promocję tradycyjnych smaków regionu” - z  pokazami kulinarnymi wystąpili Urszula Czyżak oraz Wojciech Modest Amaro.
Pokaz Urszuli Czyżak był warsztatem adresowanym przede wszystkim do szefów kuchni łódzkich restauracji, a Wojciecha Modesta Amaro smakowitą wariacją, a zarazem impresja kulinarną opartą na sezonowych produktach pochodzących z Ziemi Łódzkiej.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GĘSINA W... SKOWRONKACH.

 

W dawnej Polsce w dzień św. Marcina - 11 listopada - powszechnie przygotowywane były smakowite potrawy z gęsi, bo jak głosi przysłowie: Dzień św. Marcina dużo gęsi zarzyna.  Zresztą, dawniej ten dzień, nie tylko w Polsce, ale i w wielu krajach Europy, kojarzył się z przygotowywaniem zimowych zapasów. Ubijano bydło oraz drób, a mięso starannie oprawiano, wędzono i suszono. A to dlatego, że święty Marcin, biskup z Tours, mając pod swoją pieczą m.in. żołnierzy, biedaków, a i… pijaków i obżartuchów, opiekuje się też jesiennymi zapasami. Zatem im gęś lepiej utuczona, tłustsza, tym - według wierzeń - bogatsze będą święta Bożego Narodzenia, a zima głodem nie zagrozi...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

TYLKO NASZYM INTERNAUTOM SŁYNNA "ORAWIANKA" UCHYLA RĄBKA TAJEMNICY... KRĘCENIA LODÓW !!!

 
 
 Po raz pierwszy - specjalnie dla naszego portalu i naszych Internautów - słynna nowosądecka Wytwórnia Lodów Orawianka uchyla rąbka tajemnic kuchni.
Firma działa od 1946 r., czyli od ponad pół wieku. Początkowo była cukiernią, ale z biegiem lat wyspecjalizowała się w sezonowej produkcji lodów - absolutnie niezwykłej jakości i smaku !!!
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

RENESANS KASZTELAŃSKICH WYPIEKÓW.

 


Biecka Wytwórnia Pieczywa Cukierniczego
Kaszte-lanka już od pięciu lat nie wytwarza smakowitych pierników, z których niegdyś słynęła w całym kraju.
Największy w mieście zakład, zatrudniający w okre-sie prosperity 600 osób, przestał istnieć. Wprawdzie nikt nie znalazł sposobu na reaktywowanie firmy, ale bieckie pierniki znowu robią furorę. Wytwarza je cukiernia
Kasia”, należąca do jednego z byłych prezesów Kasztelanki.
Firma powstała w 1959 roku, szybko stając się potentatem w słodkiej produkcji. Pierniki oblewane, glazurowane, wafle o różnych smakach przyniosły zakładowi zasłużoną renomę. Na odbiorców nie trzeba było czekać, cała produkcja schodziła na pniu.
- Pracowano na trzy zmiany, nie nadążając za zbytem. Niewielka część wyrobów trafiała nawet na rynek kanadyjski. Oprócz słynnych w kraju słodkości, w Bieczu i okolicy Kasztelanka znana była z wypieku smacznego chleba i bułek - wspomina Adam Pawlik, prezes zakładu w latach 1991-1994.

Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

MIĘTA W KUCHNI.

 

W kuchni używane są liście mięty pieprzowej świeże i suszone.
Znakomicie wzbogacają one smak warzyw: papryka, pomidor, bakłażan, szpinak.
Stosuje się je również do deserów z cytryną i owocami, jogurtu, twarogu, ziemniaków, zup, sałatek, sosów, potraw duszonych słodkich i pikantnych, herbatek ziołowych.
Mięta dobrze harmonizuje z innymi przyprawami jak: czosnek, bazylia, pietruszka i kolendra, a także  kardamonem i chili.
W kuchni najlepiej stosować świeżą miętę.
Publikujemy kilka przepisów na potrawy z miętą. Nie wszystkie one pochodzą z polskiej kuchni regionalnej, ale mięta jest tak wdzięcznym zielem, że warto z nią ”poeksperymentować”.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZAWROTNA KARIERA "PIĘKNEGO JASIA".

 

Brzeziny, Rożnów, Roztoka i Tropie to miejscowości położone w gminie Gródek n/Dunajcem znane już od kilku dziesiątek lat z upraw fasoli odmiany Piękny Jaś”.  W Tropiu mieszka Janina Molek, która we wrześniu 2005 r., na targach  „Polagra”, otrzymała „Perłę 2005", za zwycięstwo w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo". Jurorów „powaliły na kolana” jej potrawy przygotowane z  „Pięknego Jasia".
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZBIGNIEW KOŹLIK PROPONUJE.

 

Niezwykle smakowita zupa-krem z  raków, sandacz panierowany w  kaszy gryczanej z grzybami na sosie buraczanym, pierś z kaczki confit z wrocławskimi blinami oraz schab z warchlaka aromatyzowany trawą żubrową z tymbalikiem z  sera białego i  kaszy oraz pierogi z mąki orkiszowej z szyjkami rakowymi - to specjały, których wyczarowywania uczył dolnośląskich adeptów sztuki kulinarnej Zbigniew Koźlik - szef kuchni wrocławskiego hotelu „HP Park Plaza”.
Oczywiście, wszystkie dania ugotowane zostały z lokalnych produktów, m.in. mąki orkiszowej, mąki gryczanej pełnoziarnistej z Jordanowa, konfitury aroniowej z Ziemi Kłodzkiej, kapusty kiszonej z Maniowa Wielkiego.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

1000 POLSKICH SMAKÓW!!!

 

PSTRĄG KŁODZKI.


Ta wspaniała ryba zarejestrowana została 5 października 2012 r. na „Liście Produktów Tradycyjnych”, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi,  jako tysięczny (!!!) produkt.

Uroczyste wręczenie specjalnego dyplomu potwierdzającego rejestrację odbyło się w Poznaniu (7 października 2012 r.), podczas otwarcia targów „Smaki Regionów”, towarzyszących dorocznym targom „Polagra”.

Ziemia Kłodzka nazywana bywa „krainą pstrąga i lipienia”, a to za sprawą licznego występowania tych gatunków ryb w krystalicznie czystych górskich rzekach i potokach wyjątkowego pod każdym względem obszaru Dolnego Śląska.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017