Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

SUSKA W SURÓWCE.


Klasyka surówkowa - połączenie tartego selera i tartego jabłka z różnymi dodatkami wzbogacającymi smak. Dość często dodawana jest również tarta marchew. Z dodatków smakowych rodzynki, migdały orzechy - co podpowie fantazja. Rodzynki… „wyszły”, więc postanowiliśmy je zastąpić suską sechlońską - śliwką wędzoną (suszoną) w dymie z drewna bukowego. Wybornie sprawdziła się suska przywieziona wprost z wędzarni - wilgotna, plastyczna, miękka, o smaku i wewnętrznej konsystencji (pod skórką) bliska powidłu.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Składniki:
20 dag korzenia selera, 20 dag jabłek (starej odmiany np. boskoop, landsberska), 8 średniej wielkości susek sechlońskich, 8 średniej wielkości orzechów włoskich, 2 łyżki wiejskiej śmietany (lub 18-procentowej), szczypta cukru, sól i pieprz do smaku, szczypior (lub inna zielenina do posypania - co kto lubi).

Wykonanie:
seler i jabłka zetrzeć na drobnych oczkach tarła, dodać drobno posiekaną suske, drobno posiekane orzechy, śmietanę, cukier, sól i pieprz. Delikatnie wymieszać, Przybrać zieleniną.

    

Surówkę podzieliliśmy na dwie części - do drugiej dodaliśmy płaską łyżkę stołową startego chrzanu. Po tym wzbogaceniu smaku okazała się znakomitym dodatkiem do śledzia marynowanego, ale jesteśmy przekonani, że równie dobrze smakować będzie z dowolnie przyrządzoną rybą.

 
Tekst i zdjęcia:
Joanna i Leszek Horwathowie
© JM Media 2016. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017