Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

NALEŚNIKI Z SEREM I SUSKĄ SECHLOŃSKĄ.


Zazwyczaj w połowie października wędzarnie opuszcza „pierwszy rzut” suski sechlońskiej, w 2010 r. wpisanej do unijnego rejestru „Chronionych Oznaczeń Geograficznych” (ChOG) - wybornej śliwki potocznie zwaną suszoną, choć - tak naprawdę - to śliwka wędzona w zimnym dymie.
Jest jeszcze wilgotna, miękka, plastyczna, pachnąca i aromatyczna. W sklepach spotkamy suskę z pestką i drylowaną. My sięgnęliśmy - z wygodnictwa - po tę drugą. Suska z pestką ma nieco inny - naszym zdaniem - głębszy smak.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Nie będziemy się wymądrzać i… „doktoryzować” nad ciastem naleśnikowym, bo to każdy po swojemu zrobi.
Nadzienie składa się z domowego wyrobu twarogu, żółtka, dwóch szczypt cukru waniliowego, płaskiej łyżeczki cukru i 10 susek pokrojonych nie za grubo, ale i nie za drobno - tak w sam raz. Użyliśmy 25 dag twarogu i jedno żółtko (surowe). W ilości cukru i cukru waniliowego pozostawiamy dowolność - ale bez przesady. 
 
      

                

Składniki nadzienia zostały starannie wymieszane. Naleśniki smarowane były nim i składane tak, jak widać na zdjęciach.

                              
 
                              

                              

                  

Można jeść od razu, ale my dodatkowo podpiekliśmy je nieco na sklarowanym maśle.
W tym samym czasie przygotowaliśmy „okrasę” ;-) do naleśników.
Użyliśmy do niej 6 susek drobno posiekanych i jednego orzecha włoskiego, który właśnie spadł był z drzewa. Zdjęliśmy z niego skórkę i  posiekaliśmy też drobno.
Posiekana suska i orzech zostały przesmażone na sklarowanym maśle, przez około 2 minuty. Pod koniec smażenia zredukowaliśmy nieco „okrasę”, by nie był nazbyt wilgotna, a raczej lekko plastyczna.
Naleśniki powędrowały na talerze, posypane zostały (jak widać) cukrem pudrem, na który wyłożyliśmy suskowo-orzechową „okrasę”.

    
 

Prosimy nie pytać się, czy smakowało. Popełniliśmy bowiem jeden kardynalny błąd. Należało przygotować dwa, a nawet trzy, razy więcej tego dobra!!!

Na marginesie kilka zdań informacji ważnych dla smakoszy…

Wędzenie (suszenie) śliwek, jabłek i gruszek w zimnym dymie to starodawna metoda konserwowania owoców, kultywowana i do perfekcji opanowana w małopolskiej gminie Laskowa (w Sechnej i Ujanowicach) oraz gminach sąsiednich. Jeszcze 30-40 lat temu wędzenie śliwek w Dolinie Dunajca było powszechnie praktykowane, a wędzarnie-suszarnie znajdowały się niemal przy każdym gospodarstwie.
Aromat, zapach i smak suski sechlońskiej, wędzonej w dymie z drewna bukowego, jest nie do zapomnienia i nie do podrobienia.
Z całym szacunkiem dla innych śliwek wędzonych (np. świętokrzyskiej damachy z Ponidzia czy podkarpackiej śliwki szydłowskiej) są one prawie tak dobre, ale - jak wiadomo - „prawie robi różnicę”.
Jedno kwestii nie ulega. Jakakolwiek polska śliwka wędzona jest lepsza od kalifornijskiej, a nadto prawie dwa razy tańsza(!). Tu też „prawie robi różnicę”, nie tylko na korzyść naszych doznań smakowych, lecz również na korzyść naszych kieszeni!!!


Tekst i zdjęcia:
Joanna i Leszek Horwathowie
© JM Media 2016. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017