Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Aktualności
                             P R Z E S Ł A N I E

Ten portal jest próbą… powrotu do źródeł, do smaków dzieciństwa, ciepła domowego ogniska, utrwalenia odchodzącego w zapomnienie obyczaju.

Nie ukrywamy, że chcemy być najsmakowitszym polskim portalem.

                                Zapraszamy

ZAKŁADAMY OGRÓDEK ZIELNY.

2017-05-29

Tegoroczna wiosna okazała się wyjątkowo chłodna. Ciepły koniec maja to jednak ostatni moment, by skorzystać z obfitości różnorodnych sadzonek. Do uprawy podstawowego zestawu ziół, które przydadzą się w naszej kuchni, potrzebne będzie niewiele miejsca. Może to być grządka o powierzchni około 6 - 9 m kw. Dobrze byłoby, gdyby stanowiska dla poszczególnych gatunków ziół miały około 1 m kw. i były oddzielone ścieżkami ułatwiającymi dostęp do nich podczas ich pielęgnacji i zbioru. Zioła możemy również hodować w skrzynkach na balkonach, a  nawet w  doniczkach umieszczonych np. na kuchennym czy pokojowym parapecie.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (566).

2017-05-26

Jako że Dzień Matki, choć jestem babką, dzieci przyniosły mi kwiatka, czerwoną różę. Na długim ogonku, prawie rozwiniętą, nie przekwitła, ani nie za wcześnie zerwaną. Ładna róża. Oprócz tego przynieśli w pojemniczkach ciasta, ciastka, ciasteczka-szarlotkę, sernik, napoleonki, owoce, lody... (...) I tak sobie czczę swój dawno zapomniany Dzień Matki, wspominając uczty w lesie, na skraju polany, w gajach, na działce w maliniaku, nad potoczkiem, gdzie z innymi matkami i małymi dziećmi piekłyśmy kiełbaski na patyku i ziemniaczki w popiele… - pisze Wanda Czubernatowa, pozdrawiając mamy, matule i matusie.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (397).

2017-05-25

Zielono mi - coś dla skóry” to kolejny poradnikowy temat, którym na wiosnę zajmuje się Babcia Alina, pisząc o wykorzystaniu darów natury: ogórka marchewki i selera… Skórę, nasze idealne opakowanie, staramy się pielęgnować przez całe życie. Panie, które dostrzegają pierwsze, niepokojące ślady, jakie zostawia upływający czas, starają się ten proces opóźnić, zahamować. Te spośród nas, które sprawę tę traktują z całą powagą i systematycznie pielęgnują ciało, ocenić mogą efekty patrząc na panie w tym samym wieku, które nie opiekowały się sobą systematycznie.
 
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017