Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

Aktualności
                             P R Z E S Ł A N I E

Ten portal jest próbą… powrotu do źródeł, do smaków dzieciństwa, ciepła domowego ogniska, utrwalenia odchodzącego w zapomnienie obyczaju.

Nie ukrywamy, że chcemy być najsmakowitszym polskim portalem.

                                Zapraszamy

GWARZENIE PRZY WARZENIU (559).

2017-03-31

Nasza kocica, stara już, o imieniu Bródka,zniosła jajko, nawet dwa i siedzi na nich od tygodnia. Jutro będzie pisklę kocie, bez rodzenia, po kłopocie! Gwarzy znad rondelków Wanda Czubernatowa, puszczając do nas oko na prima aprilis.
W kuchni warzą się dzisiaj dość pracochłonne rybne zrazy faszerowane, podawane z sosem mlecznym.
Potrawa jest w całości niezdrowa, choć podobno ryby to samo zdrowie. A ile roboty przy tym, zemleć, pokroić, dosmaczyć, jeszcze maszynkę do mięsa umyć! Ale w sumie to bardzo smaczne i oryginalne danie... - dodaje Gaździna.
 
 Zobacz więcej ... 

TAPETA NA KWIECIEŃ 2017.

2017-03-31

Na Podkarpaciu tradycje wędliniarskie są bardzo mocne i pieczołowicie kultywowane. Region ten od ponad dwóch lat jest liderem „Listy Produktów Tradycyjnych”. Od kilku lat trwa też swoisty „wyścig” między Podkarpaciem a Małopolską w rejestracji przysmaków, w kategorii „produkty mięsne”. Co ciekawe, w obu tych regionach pośród rejestrujących tradycyjne wyroby dominują małe, lokalne zakłady, w których tradycje masarskie przechodzą z pokolenia na pokolenie. Na kwietniowej tapecie znajdą Państwo smakowity przykład - podkarpacką polędwiczkę wędzoną z Wierzeic.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (389).

2017-03-30

Cebulowego dobrodziejstwa ciąg dalszy, bowiem… Zasługuje cebula na uznanie, bo daje zdrowie, chroni przed różnymi dolegliwościami, podnosi odporność. Smakuje i cudownie przyprawia jedzonko. Stanowi uzupełnienie diety, gdy chcemy poprawić wygląd włosów, paznokci i zgubić kilka kilogramów - przypomina Babcia Alina, pisząc o domowych lekach z cebuli, jej kosmetycznych właściwościach oraz zastosowaniach kulinarnych; z przepisami na cebulę po francusku, cebulę pieczoną oraz propozycjami wykorzystania szalotek.
 
 Zobacz więcej ... 

WIELKANOCNE RADY GOSPODARSKIE.

2017-03-29

Święta za pasem - dzielą nas od nich nieco ponad dwa tygodnie. Nadchodzi coroczna gorączka przygotowań - nastawianie żurów, tarcie chrzanu i ćwikły z najróżniejszymi dodatkami, by odpowiednio... „przegryzły się”, świniobicia i sporządzanie domowych wędlin, gromadzenie produktów do wypieków.
Warto przypomnieć, że domowym wyrobem wędlin (na zdjęciu szynka - słynny kumpiak podlaski), od niepamiętnych czasów, zajmowały się głównie kobiety. W dworach szlacheckich i ziemiańskich - kucharki i podkuchenne, pod czujnym okiem swej pani, która na rzeczy znała się niezgorzej, lecz ręki do pracy nie wypadało jej przyłożyć.
 
 Zobacz więcej ... 

GALARETY I... STUDZIENINY.

2017-03-28

Podczas wielkanocnego śniadania na stołach obecne jest nie tylko wszystko to, co w koszyczkach zaniesiono poświęcenia, ale także smakołyki przygotowane specjalnie z myślą o tym posiłku. Wiele jest domów, w których świąteczne śniadanie nie może obyć się bez galaretki z wieprzowych nóżek - często z dodatkiem warzyw: marchewki, pietruszki, zielonego groszku ćwiartek jajek - obficie skropionej octem i posypanej świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przy okazji świniobicia, oprócz wędlin i innych wyrobów, prawie zawsze robiono galaretki z nóżek wieprzowych, a tradycja ich przygotowania jest bodaj najmocniejsza na Podkarpaciu, gdzie ów wyrób (na zdjęciu) nosi nazwę „studzieniny” .
 
 Zobacz więcej ... 

JUŻ JEST BOŻE LICZKO!!!

2017-03-27

Tę wiosenną roślinkę, o charakterystycznym, drobnym, żółtym kwieciu, spotkać można, niemal na każdym kroku. Boże liczko - sfotografowane przez nas za redakcyjnym płotem - to jedna z  licznych regionalnych nazw podbiału pospolitego, zwanego również kłobukiem, podbieliną, korzeńcem, kniatem, kobilaczem, końskim kwiatem, końskim kopytem czy oślą stopą. Domowe i apteczne przetwory z kwiatu podbiału są jednymi z najlepszych środków przeciwkaszlowych i przeciwzapalnych dla jamy ustnej, gardła i przełyku. Młode listki i łodyżki mogą być ciekawym uzupełnieniem wiosennych surówek.
 
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017