Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Aktualności
                             P R Z E S Ł A N I E

Ten portal jest próbą… powrotu do źródeł, do smaków dzieciństwa, ciepła domowego ogniska, utrwalenia odchodzącego w zapomnienie obyczaju.

Nie ukrywamy, że chcemy być najsmakowitszym polskim portalem.

                                Zapraszamy

PORADNIK BABCI ALINY (399).

2017-06-08

Smakujemy je od wczesnego dzieciństwa, uwielbiamy winny aromat soku zamkniętego w kształtnych owocach. Kupujemy truskawki, hodujemy w ogródkach i na działkach, by delektować się ich smakiem. Przy okazji dostarczamy organizmowi wiele niezbędnych witamin i soli mineralnych. Jeśli zjemy 20 dag truskawek, zaspokoimy zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C na całe 24 godziny! - pisze Babcia Alina.
W dwóch truskawkowych publikacjach znajdą Państwo m.in. przepisy na sałatkę z truskawek i pomarańcz, truskawkowy chłodnik oraz rady kosmetycznego wykorzystania tych smakowitych owoców.
 
 Zobacz więcej ... 

KWITNIE CZARNY BEZ.

2017-06-08
 
W niespełna kilka dni obsypały się kwieciem chyba wszystkie jego krzaki. To o ponad pół miesiąca później, niż zazwyczaj, ale taką mamy, dość nietypową, tegoroczną wiosnę.
Przed tygodniem zachęcaliśmy do skorzystania z dobrodziejstw bzowego kwiatu i ukrytej w nim niemal zaczarowanej mocy. Przypominamy zatem o wspaniałych sokach i syropach, które możemy wykonać domowym sposobem, bez przesadnie wielkiego nakładu pracy.
W powszechnej opinii znawców zielarstwa czarny bez nasyca nasze organizmy życiową energią i mobilizuje do działania, zwalcza przygnębienie, dodaje otuchy i radości życia, wzmacnia psychikę i witalność.
 
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI I LIKIERY MIĘTOWE.

2017-06-07

Od wieków przypisuje się mięcie właściwości magiczne. Napary z niej stosowano na odganianie złych myśli. Gałązki zawiązane w jedwab i włożone do łóżka miały zapewniać...wierność małżeńską.
Współcześnie jest jedną z najbardziej powszechnych i najczęściej wykorzystywanych roślin zielnych, a ziołolecznictwo sięgało po jej dobroczynne oddziaływania już w zamierzchłej starożytności.
Właśnie teraz, na przełomie wiosny i lata, gdy jej aromat jest najmocniejszy, warto zastanowić się nad sporządzeniem domowym sposobem nalewek i  likierów miętowych.
 
 Zobacz więcej ... 

ŁAKOTNE ZIELE.

2017-06-06
 
To jedna z pięknych regionalnych nazw lubczyku. Jest ich jeszcze kilka… lubiśnik, lubystek, lubieszczyk, lubszczyk.
Dawniej, gdy do sporządzania rozlicznych dań nie używano płynnych przypraw, świeży i suszony lubczyk był powszechnie stosowany m.in. do zup, sosów, flaków, gulaszy czy farszów. Wielu z nas przekonało się, że jako naturalna, przyprawa, wyróżniająca się oryginalnym, charakterystycznym zapachem i korzenno-ostrym smakiem jest nie do zastąpienia!
 
 Zobacz więcej ... 

JEDZMY POLSKIE TRUSKAWKI.

2017-06-05

Jedzmy je pod każda postacią - świeże (z cukrem, śmietaną lub bez tych dodatków), w chłodnikach, musach stanowiących znakomite nadzienie naleśników, koktajlach bądź kompotach. Nie zapominajmy o przetworzeniu ich na domowe dżemy czy powidła.
Nasz kraj z roczną produkcją sięgającą 200-240 tys. ton truskawki jest niekwestionowanym potentatem na światowym rynku handlu tym owocem. Aż 80% tej produkcji trafia na eksport. Może nie są tak dorodne i dekoracyjne, jak pochodzące z krajów śródziemnomorskich, ale nasz kapryśny klimat przydaje im trwałości i innych walorów, za które są cenione w przemyśle przetwórczym.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (567).

2017-06-02

Przeleciał Dzień Dziecka, wszystko się bawiło, wirowało w słonku w tańcu! Duże i małe dzieci i te jeszcze mniejsze łowiły prezenty, goniły po ogrodach premierowych i było ślicznie i lirycznie. Skąd na to środki? Proste. Z tatusiowego picia wódki i mamusinych papierosków. Na razie nie mówcie bachorom tak oficjalnie, sami się dowiedzą w swoim czasie… - pisze Wanda Czubernatowa.
Na popracie swej przewrotnej tezy przytacza w gawędzie niewinny wierszyk zatytułowany „Pić, albo nie pić, oto jest pytanie”.
 
 Zobacz więcej ... 

WEEKEND CHLEBEM PACHNĄCY.

2017-06-02

„Być dobrym jak chleb” to hasło jest dorocznym motywem przewodnim „Święta Chleba - Chleb i Wino”. Odbędzie się ono - już po raz 14. - 10, 11 i 12 czerwca br., na Placu Wolnica w Krakowie - mieście dla chleba i pieczywa szczególnym. To pod Wawelem „narodziły się”: najstarszy znany gatunek polskiego chleba - „chleb prądnicki”, „obwarzanki” i „precle”. Z krakowskiego Kazimierza rozpowszechniły się - niemal na cały świat - „chałka i „bajgle”. To w podkrakowskich Liszkach wypiekana jest po dziś dzień „kukiełka” - specyficzna bułka pszenna. Być może to właśnie ona jest najstarszym znanym z nazwy gatunkiem polskiego pieczywa, bowiem historia jej wypieku sięga w Małopolsce prawdopodobnie już przełomu wieków XI i XII.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (398).

2017-06-01

Tym razem rzecz o zdrowiu w surówkach. Babcia Alina pisze… Czas pięknej, dojrzałej i soczystej wiosny, kiedy już możemy kupić młode jarzynki, sprzyja smakowaniu surówek, dzięki którym dostarczamy organizmowi potrzebne witaminy i mikroelementy. Jarzyny i owoce to wielkie dobro dla pięknych włosów i ładnej cery. Wiosna jest… pyszna!!!
Oprócz porad dotyczących sporządzania surówek w publikacji znajdą Państwo także przepisy na: egzotyczne rzodkiewki, zielone ogórki i krewetki, zieloną sałatę inaczej oraz kalarepkę z rodzynkami.
 
 Zobacz więcej ... 

BZOWY CZAS.

2017-05-31

W poprzednich latach czarny bez był w już w połowie maja w pełnym rozkwicie. Wyjątkowo ochłoda i kapryśna, sprawiła, że bzowe baldachy kwiatowe dopiero budzą się do życia. Warto na te kwiaty zwrócić uwagę. Ma bowiem czarny bez, zwany także bzem dzikim, wiele zastosowań domowych, zarówno kulinarnych, jak i leczniczych. W medycynie ludowej był ceniony „od zawsze”. Uważano, że zastępuje całą aptekę, pomagając aż w 99 chorobach. Przypisywano mu również właściwości magiczne (ochronę przed złym, duchami, czarownicami), więc sadzono z niego żywopłoty na tyłach domostw, by owo złe - pod jakąkolwiek postacią - nie zakradło się pod dach.
W dawnych czasach uważano, że w tych krzewach mieszkają bóstwa domowe. Stąd ich obecność - po dziś dzień - przy wielu wiejskich obejściach.
 
 Zobacz więcej ... 

ĆWIERKANIE NA TAPCZANIE (32).

2017-05-30

Syningia zakwitła równie pięknie jak w zeszłym roku. Wyrywam trawę z malin i słucham ptasich odgłosów. Szpak wyprowadził pierwszy lęg i teraz śpiewa swoją pieśń miłosną. Także kos pokazuje swoje umiejętności śpiewacze. Kukułka kuka w Kosicznem, bażant odzywa się w malinach, dając o sobie znać. Sikory, zięby, cierniówki, trznadel, dają przeurocze koncerty...  - cieszy się Lucyna Magierowska. Ptasie trele nareszcie słyszymy praktycznie wszędzie, a pod Babią Górą jest teraz szczególnie głośno.
 
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017