Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Aktualności
                             P R Z E S Ł A N I E

Ten portal jest próbą… powrotu do źródeł, do smaków dzieciństwa, ciepła domowego ogniska, utrwalenia odchodzącego w zapomnienie obyczaju.

Nie ukrywamy, że chcemy być najsmakowitszym polskim portalem.

                                Zapraszamy

PORADNIK BABCI ALINY (383).

2017-02-16

Jędrny, aromatyczny ananas, smakowite i tłuściutkie awokado - ich smak, kolor i zapach sprawią, że zapragniesz skomponować coś pysznego i zaznasz uczucia radości. Pierwsze zachłyśnięcie się aromatycznymi ananasami minęło, a przecież to owoc godny królewskiego stołu, nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Owoc awokado ma kształt gruszki, czasem jest jajowaty lub kulisty, pokryty błyszczącą skórka, zazwyczaj zieloną… - karnawał zbliża się ku końcowi, nic więc dziwnego, że Babcia Alina namawia nas do łasuchowania ze smakowitymi doznaniami.
 
 Zobacz więcej ... 

DELICJE CZASU ZABAW.

2017-02-13

Wiele jest wypieków bardzo jednoznacznie kojarzonych z czasem karnawałowych zabaw i hulanek. Z pewnością znajdziemy pośród nich chrusty (albo jak kto woli - faworki), będące w wielu regionach kraju również swoistym wyznacznikiem końca karnawału, gdyż w sporych ilościach przygotowuje się je i podaje szczególnie na tłusty czwartek lub ostatki. Z tego samego ciasta (niejako przy okazji smażenia chrustów) możemy wykonać inny smakołyk, może dzisiaj nieco zapomniany, choć bardzo mocno z polską tradycją tych dni związany - róże karnawałowe (na zdjęciu).
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (552).

2017-02-10

Już mi się nie chce gwarzyć przy warzeniu! Ani warzyć. Każdy z domowników co innego by zjadł. Nie takie, nie słone, nie słodkie, makaron za gruby, za cienki, skręcony, nadzienia mało w pierogach! UUU, uuu!!! - żali się nasza Gaździna znad garnka z leniwymi, sporządzanymi z ciasta ziemniaczanego, według gdzieś wyszperanego starego przepisu.
Humor jej jednak nie opuszcza, w czym zasługa kolegi-poety Zdzisława Barglika, który przesyłając wesoły wierszyk nie tylko nastrój poprawił, ale też dał Wandzie Czubernatowej asumpt do walentynkowych, przekornych rozważań...
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (382).

2017-02-09

Dzisiaj o dobroci skrywanej w pomarańczach. To właśnie ona - złota, pełna słońca, soku i aromatu - pomarańcza, kojarzy się z miłym nastrojem. Kiedyś, w okresie mojego dzieciństwa, można było kupić pomarańcze tylko w okresie świątecznym, a później, w ciężkim okresie lat osiemdziesiątych, dostępne były tylko w... Pewexie. Ale to mamy już za sobą. Pomarańcze kupujemy przez cały rok, choć najsmaczniejsze są wczesną wiosną - zaraz po zbiorach, przypadających w Grecji na początku lutego, w innych krajach śródziemnomorskich również w pierwszym kwartale roku... - pisze Babcia Alina.
 
 Zobacz więcej ... 

ĆWIERKANIE NA TAPCZANIE (25).

2017-02-07

Tuż przed świętem Ofiarowania Pańskiego, czyli po naszemu przed Gromniczną, sypnęło mokrym śniegiem. W Gromniczna zrobiło się pięknie, słonecznie, lalo się z dachów, a pod nogami była śnieżna maź. „Na Gromniczną z dachu ciecze, zima długo się powlecze” mówi przysłowie. Gromniczna nazywana jest tez Niedźwiedzią, bo w ten dzień budzą się niedźwiedzie. Jak się obudzi, to wróży późną wiosnę. No i obudził się taki buras w Bieszczadach, mógł huncwot smacznie spać i nie straszyć długą zimą. Będzie smarkało śniegiem, płakało deszczem i ścinało później mrozem... - pisze Lucyna Magierowska, polecając kalafiora z sosem jogurtowym.
 
 Zobacz więcej ... 

GWARZENIE PRZY WARZENIU (551).

2017-02-03

Wczoraj niedźwiedź zburzył gawrę, czyli po nasemu zwoloł bude. Wyjrzał - uuu, ooo, niy! Za ładnie! Podrapał się po kudłach, ziewnął głośno, mlasnął ozorem, possał prawą przednią łapę i z powrotem nagarnął gałęzi i liści na dziurę.
Chudy był i trochę zły, że pogoda płata figle, ale co tam, pośpię jeszcze i zasnął. Nasi dawni ludzie wiedzieli jaka będzie pogoda, ile jeszcze mrozu i śnieżyc, a nie tylko ciapania i mżawek.
Od tego był niedźwiedź (między innymi, bo wróżb było dużo i wszystkie się spełniały)… -
wspomina Wanda Czubernatowa.
 
 Zobacz więcej ... 

PORADNIK BABCI ALINY (381).

2017-02-02

Nie wyrzucaj wyciśniętych połówek cytryn, grejpfrutów. Wsuń w nie łokcie na kilka chwil. Nie śmiej się, zobacz! Działają zmiękczająco i rozjaśniają ściemniałe partie skóry… - przekonuje Babcia Alina, bynajmniej nie z wyrachowania.
W „Poradniku” dzisiaj o pielęgnacji rąk metodami jak najbardziej naturalnymi, z wykorzystaniem m.in. ziemniaków, cytryn, siemienia lnianego czy oliwy. Choć nowoczesnych kosmetyków mamy w drogeriach pod dostatkiem, warto sięgnąć po najprostsze, sprawdzone przez pokolenia sposoby dbania o codzienną higienę i dobrostan ciała.
 
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017